Насловна Босна и Херцеговина Чавара: План да након 2022. године искључе Хрвате из управљања у БиX

Чавара: План да након 2022. године искључе Хрвате из управљања у БиX

0

Хрвати морају да нађу прави одговор на пријетње у оквиру новог урушавања њихових политичких права у Федерацији БиХ, које би могле бити реализоване на изборима 2022. године, сматра предсједник ФБиХ Маринко Чавара.

Чавара је истакао да су бошњачке странке противзаконито и противуставно измијениле одређени број чланова Централне изборне комисије, те да су првенствени циљ избори сљедеће године.

– То чак неки и јавно најављују, односно да ће те године раскинути окове и учинити све да бирају нелегитимне представнике, а у чему велику улогу има већи дио садашњег састава ЦИК-а. На то јасно упућује и начин на који су се вршили избори у Мостару, показује начин на који се ријешила ситуација у Травнику. Одгодили су изборе за више од мјесец без утемељења у Изборном закону – изјавио је Чавара за Вечерњи лист – издање за БиХ.

У контексту политичког положаја хрватског народа у ФБиХ, Чавара наводи како је од великог значаја спровести споразум из јуна прошле године, којим су биле потврђене измјене Изборног закона БиХ у складу са пресудом Уставног суда о легитимном представљању.

Он указује да је бошњачка страна занемарила тај дио споразума, па се у ову годину ушло без рјешења питања изборног законодавства.

– Видимо шта је на сцени. Јасно је да ће СДА и друге бошњачке странке учинити све да одуговлаче процес разговора и преговора како се до избора не би промијенио Изборни закон. Њихов план је потпуно искључивање хрватског конститутивног народа у управљању судбином ове земље и свога народа. Односно, његово брисање као политичког субјекта, првенствено у ФБиХ, а самим тим у БиХ – упозорио је Чавара.

Чавара сматра да у БиХ пуно утицаја имају водеће свјетске силе, првенствено САД.

Говорећи о раду високог представника у БиХ Валентина Инцка, Чавара истиче, да је он показао једно ружно лице, те да ће његова улога бити забиљежена као негативна.

– Могу поздравити иницијативу Њемачке да се замијени високи представник, а ми морамо стварати услове да се ОХР потпуно укине – нагласио је Чавара.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version