Млади у Републици Српској данас се не одлучују за оснивање породице, јер или немају посао или су на радном мјесту које је лоше плаћено. Због тога не могу ни самостално ријешити своје стамбено питање. Да ли је онда чудно што радије одлазе из земље него што прихватају да остану овдје – под оваквим условима?

Повлаштене камате, кредити, бесповратна средства

Треба нам активна пронаталитетна политика којом би што прије промијенили постојеће стање. Надлежне институције морају осмислити мјере које ће стимулисати нарочито младе брачне парове и породице са троје и више дјеце да се одлуче за останак. Једна би могла бити повлаштена камате за стамбене кредите. Дио средстава за кредитирање или за рјешавање стамбеног питања издвајала би и локална самоуправа. Нарочито ако се млади парови одлуче да населе напуштено сеоско домаћинство у Семберији.

Позитивна дискриминација – шта је то?

Постоје и други начини позитиве дискриминације ове категорије становништва попут бесплатних вртића, обезбјеђења бесплатних уџбеника или бесплатног школовања дјеце на факултетима. Данас просјечна цијена смјештаја у вртићима у Републици Српској износи 185 KМ, што је значајан износ и за породице са једним дјететом, а камоли за вишечлану породицу.

Зависно од броја дјеце се могу увести и прогресивни ,,дјечији дохоци“, периодичне новчане помоћи, повећати породиљске накнаде за незапослене мајке, обезбиједити свеобухватну здравствену заштиту и за мајку и за дијете.

Можемо обезбиједити и повољније цијене за одређене производе за дјецу, флексибилније радно вријеме за мајке са дјецом до одређене доби дјетета, повластице за разне културне и спортске догађаје.

Ми смо ,,Покрет за младу Бијељину“

Ово су само неке од мјера које би допринијеле стимулисању рађања чиме би се створили и бољи услове за живот свих у нашем граду и Српској. Наш главни циљ мора бити да нам се дјеца рађају, да овдје и остају и опстају.

Да нас буде више, да будемо младо друштво. Да нам дворишта, куће и станови поново буду препуни дјечијег смијеха и љубави. Да Бијељина воли пуним СРЦЕМ.

Ostavi poruku