ПРОСЛАВИЛИ смо победу против Централне изборне комисије БиХ и идемо на изборе. Нећемо одустати док не истерамо правду и не буду кажњени сви они у ЦИК, који су незаконито покушали да избаце Уједињену Српску са предстојећих избора, каже за „Новости“ Ненад Стевандић, председник Уједињене Српске.
– Пред изборе 2018. године ЦИК је покушао да ме скине са листе, али безуспешно. Последњи покушај је само наставак напада на оне који имају подршку у властитом народу, а с циљем да се створи место онима који кокетирају са сарајевском чаршијом – каже Стевандић.

Да ли следе кривичне пријаве за члановe ЦИК?

– Наравно! У странци разматрамо могућност да они који радили овакве подвале буду санкционисани. И да им то буде последњи пут. Одговараће за своје поступке. Тражимо најбољи начин за процесуирање оваквих ствари. Пријаве следе.

Хоће ли због короне бити одложени предстојећи избори?

– Верујем да неће. Ево ЦИК и овде има велику одговорност јер су померили изборе за новембар и нису одржани раније кад смо имали минималан број заражених. То је одговорност коју морају да сносе.

Након одласка посланика Ненада Нешића из Српског клуба у ПБиХ да ли је уздрмана позиција владајуће коалиције у Сарајеву?

– Нисмо уздрмани. Српски клуб је стабилан и наставља да ради на заштити интереса српског народа и РС. Наша позиција у институцијама БиХ се темељи на јединству. Ако има јединства, имамо добру позицију, ако нема јединства, наши противници су у доброј позицији. Сви они који не желе да граде српско јединство помажу нашим противницима.

Каква је будућност БиХ пред обележавање 25 година од потисивања „Дејтона“.

– БиХ може напред само у варијанти у којој постоји равнотежа између унитаризма, који заговара бошњачка политичка елита и сепаратизма који је одговор на покушај дезавуисања права Срба и Хрвата. Ако се постигне равнотежа и уколико бошњачки политичари одустану од мегаломанских амбиција да морају владати другима, БиХ ће бити стабилна.

Могу ли Срби сами да одлучују о својој судбини у БиХ?

– Могу и хоће. За Србе са ове стране Дрине је светиња наше право да одлучујемо о својој судбини. Немојте мислити да га нећемо искористити.

Недавно сте се састали са председником Србије Александром Вучићем у Београду.

– Имао сам част у неколико наврата да разговарам са председником Вучићем, и у Бањалуци и Дрвару и Београду. Посебно су значајни разговори на Андрићевом венцу који је пиједестал српског јединства. Јачање Србије, као и мудро вођење, битни су фактори опстанка Срба на свим просторима. Јака Србија и мудар председник је формула да Срби иду напред ма где били. Када је Србија јака са одлучним руководством, онда и РС много лакше дише.

Кажу да копирате СНС у кампањи?

– Није срамота користити моделе добре кампање, а СНС има одличне кампање. Не заборавите и да смо ми странка која има споразум са СНС на нивоу посланичких група и одличну сарадњу.

Ostavi poruku