PROSLAVILI smo pobedu protiv Centralne izborne komisije BiH i idemo na izbore. Nećemo odustati dok ne isteramo pravdu i ne budu kažnjeni svi oni u CIK, koji su nezakonito pokušali da izbace Ujedinjenu Srpsku sa predstojećih izbora, kaže za „Novosti“ Nenad Stevandić, predsednik Ujedinjene Srpske.
– Pred izbore 2018. godine CIK je pokušao da me skine sa liste, ali bezuspešno. Poslednji pokušaj je samo nastavak napada na one koji imaju podršku u vlastitom narodu, a s ciljem da se stvori mesto onima koji koketiraju sa sarajevskom čaršijom – kaže Stevandić.

Da li slede krivične prijave za članove CIK?

– Naravno! U stranci razmatramo mogućnost da oni koji radili ovakve podvale budu sankcionisani. I da im to bude poslednji put. Odgovaraće za svoje postupke. Tražimo najbolji način za procesuiranje ovakvih stvari. Prijave slede.

Hoće li zbog korone biti odloženi predstojeći izbori?

– Verujem da neće. Evo CIK i ovde ima veliku odgovornost jer su pomerili izbore za novembar i nisu održani ranije kad smo imali minimalan broj zaraženih. To je odgovornost koju moraju da snose.

Nakon odlaska poslanika Nenada Nešića iz Srpskog kluba u PBiH da li je uzdrmana pozicija vladajuće koalicije u Sarajevu?

– Nismo uzdrmani. Srpski klub je stabilan i nastavlja da radi na zaštiti interesa srpskog naroda i RS. Naša pozicija u institucijama BiH se temelji na jedinstvu. Ako ima jedinstva, imamo dobru poziciju, ako nema jedinstva, naši protivnici su u dobroj poziciji. Svi oni koji ne žele da grade srpsko jedinstvo pomažu našim protivnicima.

Kakva je budućnost BiH pred obeležavanje 25 godina od potisivanja „Dejtona“.

– BiH može napred samo u varijanti u kojoj postoji ravnoteža između unitarizma, koji zagovara bošnjačka politička elita i separatizma koji je odgovor na pokušaj dezavuisanja prava Srba i Hrvata. Ako se postigne ravnoteža i ukoliko bošnjački političari odustanu od megalomanskih ambicija da moraju vladati drugima, BiH će biti stabilna.

Mogu li Srbi sami da odlučuju o svojoj sudbini u BiH?

– Mogu i hoće. Za Srbe sa ove strane Drine je svetinja naše pravo da odlučujemo o svojoj sudbini. Nemojte misliti da ga nećemo iskoristiti.

Nedavno ste se sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

– Imao sam čast u nekoliko navrata da razgovaram sa predsednikom Vučićem, i u Banjaluci i Drvaru i Beogradu. Posebno su značajni razgovori na Andrićevom vencu koji je pijedestal srpskog jedinstva. Jačanje Srbije, kao i mudro vođenje, bitni su faktori opstanka Srba na svim prostorima. Jaka Srbija i mudar predsednik je formula da Srbi idu napred ma gde bili. Kada je Srbija jaka sa odlučnim rukovodstvom, onda i RS mnogo lakše diše.

Kažu da kopirate SNS u kampanji?

– Nije sramota koristiti modele dobre kampanje, a SNS ima odlične kampanje. Ne zaboravite i da smo mi stranka koja ima sporazum sa SNS na nivou poslaničkih grupa i odličnu saradnju.

Ostavi poruku