Juče započeto instalisanje respiratora koje je za potrebe Federacije BiH nabavila poljoprivredna zadruga „Srebrena malina“ iz Srebrenice, već danas je obustavljeno. Jedan od četiri uzorkovana respiratora definitivno nije ispravan. Kod preostala tri utvrđena je sistemska greška u radu. Riječ je o uređajima iz kontigenta od 100 komada sumnjivo plaćenih 10,5 miliona maraka zbog čije nabavke Tužilaštvo BiH vodi istragu.

U jeku pandemije virusa korona – šest mjeseci nakon što su preplaćeni i uvezeni – počelo je instalisanje spornih respiratora. Prvo bolnica u Goraždu. Od dva dodijeljena aparata, jedan i definitivno neispravan. Drugi sa neadekvatnim protokom pri promjeni koncentracije kiseonika. Drugi dan i drugi pokušaj – Klinički centar Sarajevo. Od 16 dodijeljenih respiratora, serviseri beogradske kompanije, jedine iz regije koja je prihvatila da instališe uređaje i to besplatno, a propala su dva javna poziva kojima su Federalna vlada i Civilna zaštita za taj posao nudile čak 150.000 maraka, pokušali su da za rad osposobe dva. I opet problem kao u Goraždu.

– Pod idealnim uslovima, znači dobar pritisak u centralnom sistemu smo ustanovili da kada podesimo kiseonik na 100 odsto koncentracije dolazi do variranja u volumenu. Kada je volumen zadat nekih 600 mililitara da jednostavno krene variranje od 300 do 1.000 mililitara. Po nama taj aparat nije za upotrebu i mi smo to stavili van snage – rekao je Jovan Roganović, vlasnik kompanije „Professional MEDIC“ Beograd.

Preveliko odstupanje, a za dobrobit pacijenata, ne bi ga smjelo biti. Pokušaće utvrditi da li je problem u softveru ili pak fabrička greška, rekao je Roganović, nakon propalog pokušaja. Od kineskog proizvođača odmah će zatražiti objašnjenje. Ako zatreba i rezervne dijelove. Pismeno je već otpremljeno. Čekaju odgovor. Za novi pokušaj, ukoliko proizvođač ponudi rješenje, trebaće im od 7 do 25 dana, kaže nimalo utješno za zdravstveni sistem Federacije. Posao su obustavili i inženjeri „Verlaba“, koji su bili zaduženi za testiranje aparata.

– Jer se utvrdilo da je juče u Goraždu ovaj bio u problemu istom, onda su rekli da nema potrebe dalje da idu da je vjerovatno kompletna serija takva. Mi smatramo da je riječ o sistemskoj grešci – naglasio je Badnjević.

Notorna „sistemska greška“ ućutkala je sve sarajevske „vikare“ koji su u egzibicionoj ulozi i tužioca i sudije sa svojih „sofa“ zagalamili, kada je afera „Respiratori“ počela da dobija pravosudne obrise. Državni udar, udar na Bošnjake, politička urota – ječalo je iz stranačke centrale SDA. Eho su pojačavala dva reisa, bivši i sadašnji, brojna „patriotska“ udruženja i po istom principu baždareni, podobni „znalci“…, prijetili su, tražili smjene nosilaca pravosudnih funkcija. I „tvrdili“ kako se radi o odličnoj opremi i vrhunskoj tehnologiji. No ta „vrhunska tehnologija“ će, u jeku pandemije, umjesto kovid bolnica, ipak da popunjava skladišne police Federalne civilne zaštite.

– Mi smo odlučili da obustavimo daljnju raspodjelu dok se ne utvrdi taj tehnički nedostatak i da to pokušamo riješiti. Do daljnjeg će biti u magacinu u kojem su uskladišteni i ostali uređaji – poručio je Mustafa Kadribegović, v.d. direktora Uprave civilne zaštite FbiH.

Tamo gdje su bili i prethodnih šest mjeseci dok je Tužilaštvo BiH, u nabavci preskupih a za sada neupotrebljivih respiratora, istraživalo ulogu federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, vlasnika „Srebrene maline“ Fikreta Hodžića i direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka. Istražioci su pronašli duple ugovore sa dvije različite vrste uređaja. A treća je pristigla. Sklapali su mozaik kako je skromno poljoprivredno gazdinstvo kupovalo sofisticiranu opremu. A vještaci tvrdili kako su osam puta skuplje od tržišne cijene plaćeni „respiratori“ u stvari kineski ventilatori. Istraga o potrošenih 10,5 miliona maraka traje.

Ostavi poruku