Nadležni inspektori su proteklog vikenda izrekli mjeru zabrane rada u trajanju od sedam dana za 11 ugostiteljskih objekata u Republici Srpskoj, jer je utvrđeno da se nisu pridržavali zaštitnih mjera u cilju sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti, saopšteno je iz Inspektorata Srpske.

Zakonom o dopuni zakona o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti dato je ovlašćenje nadležnim inspektorima da pravnim licima i preduzetnicima u oblasti trgovine, ugostiteljstva i pružanja drugih usluga zabrane rad ukoliko utvrde da se u objektu u kojem se obavljaju djelatnosti ne sprovode zaštitne mjere, koje se odnose na fizičku distancu, okupljanje u grupama većim od propisanih i ograničeno radno vrijeme.

“Dopunama zakona, koje su stupile na snagu prošle sedmice, definisano je da se zabrana rada prvi put izriče na period od sedam dana, a u slučaju da pravno lice ili preduzetnik ponovi nepravilnost, zabrana se izriče u trajanju od 15 dana”, pojašnjava se u saopštenju.

U saradnji sa inspektorima jedinica lokalne samouprave, navode iz Inspektorata, protekle sedmice je izvršeno ukupno 797 inspekcijskih kontrola poštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama, te su u 15 slučajeva subjekti zatečeni u prekršaju, zbog čega su im izrečene i kazne u iznosu od 11.000 KM.

U okviru sprovođenja navedenih mjera u protekla četiri mjeseca izvršeno je više od 17.600 inspekcijskih kontrola u kojima su do sada izrečene kazne u ukupnom iznosu od oko 285.000 KM.

Iz Inspektorata još jednom pozivaju privredne subjekte da se pridržavaju propisanih mjera i da se ne izlažu riziku izricanja mjere zabrane rada, jer će inspekcija i u narednom periodu nastaviti sa pojačanim nadzorom na terenu, posebno u ugostiteljskim objektima u večernjim satima.

U saopštenju se naglašava da je zaštita javnog zdravlja prioritet u odnosu na interese pojedinaca i svako neodgovorno ponašanje biće strogo sankcionisano.

“Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj nepovoljno utiče na uslove poslovanja i stanje u privredi. Ukoliko kao društvo želimo prevazići ovu situaciju sa što manje posljedica, moramo se ponašati odgovorno kao pojedinci, jer trenutno lična odgovornost i disciplina predstavljaju jedini lijek protiv virusa korona”, navode iz Inspektorata.

Iz Inspektorata naglašavaju da zdravstvena zaštita stanovništva, isplate plata i socijalnih davanja ne smiju biti dovedeni u pitanje, a povećanje broja oboljelih, opterećenost zdravstvenih ustanova i udari koje privreda trpi posljednjih pola godine predstavljaju ozbiljan rizik i za naredni period.

“Imajući u vidu da je virus korona prisutan u populaciji, da je epidemiološka slika pogoršana, apelujemo na građane da se dosljedno pridržavaju preventivnih mjera. Najveći rizik su okupljanja građana, nepoštovanje mjera fizičke distance i nošenja zaštitne maske, zbog čega dolazi do povećanog rizika i širenja oboljenja izazvanog virusom korona”, navode u Inspektoratu Srpske.

Ostavi poruku