Суд Босне и Херцеговине уважио је жалбу Уједињене Српске на одлуку Централне изборне комисије БиХ о забрани учешћа ове партије на предстојећим локалним изборима.

Суд БиХ је у потпуности уважио жалбу Уједињене Српске, чиме први човјек ове партије Ненад Стевандић неће морати платити казну од 10.000 КМ.

Потпредсједник Уједињене Српске и шеф правног тима ове странке Милан Петковић раније је одлуку ЦИК-а окарактерисао дискриминаторском казавши како сматрају да није утемељена на закону, да је срамна и да ће пасти пред Судом БиХ.

С друге стране, Стевандић је рекао да ЦИК није независан орган, те да проводи директиве СДА, ДФ-а, СДС-а и ПДП-а.

Подсјетимо да је ЦИК на хитној сједници која је одржана 7. октобра донио неправоснажну одлуку којом је поништио овјеру за учешће на изборима Уједињене Српске, те Стевандића казнио с 10.00 КМ. Ова одлука услиједила је због видео спота Уједињене Српске који, како су казали из ЦИК-а БиХ, представља непосредан ризик од потицања на мржњу, изазивање страха и нетолеранцију.

„Уколико је ЦИК БиХ сматрао да је садржајем спорног видео записа учињена повреда изборног закона, ту повреду је имао могућност санционисати по другим одредбама изборног закона којима су регулисана недопуштена понашања у изборном периоду, који је почео у моменту расписицања избора и траје до почетка изборне кампање, што би евентуално водило другој санкцији“, наводи се у судској одлуци.

Ostavi poruku