Sud Bosne i Hercegovine uvažio je žalbu Ujedinjene Srpske na odluku Centralne izborne komisije BiH o zabrani učešća ove partije na predstojećim lokalnim izborima.

Sud BiH je u potpunosti uvažio žalbu Ujedinjene Srpske, čime prvi čovjek ove partije Nenad Stevandić neće morati platiti kaznu od 10.000 KM.

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske i šef pravnog tima ove stranke Milan Petković ranije je odluku CIK-a okarakterisao diskriminatorskom kazavši kako smatraju da nije utemeljena na zakonu, da je sramna i da će pasti pred Sudom BiH.

S druge strane, Stevandić je rekao da CIK nije nezavisan organ, te da provodi direktive SDA, DF-a, SDS-a i PDP-a.

Podsjetimo da je CIK na hitnoj sjednici koja je održana 7. oktobra donio nepravosnažnu odluku kojom je poništio ovjeru za učešće na izborima Ujedinjene Srpske, te Stevandića kaznio s 10.00 KM. Ova odluka uslijedila je zbog video spota Ujedinjene Srpske koji, kako su kazali iz CIK-a BiH, predstavlja neposredan rizik od poticanja na mržnju, izazivanje straha i netoleranciju.

„Ukoliko je CIK BiH smatrao da je sadržajem spornog video zapisa učinjena povreda izbornog zakona, tu povredu je imao mogućnost sancionisati po drugim odredbama izbornog zakona kojima su regulisana nedopuštena ponašanja u izbornom periodu, koji je počeo u momentu raspisicanja izbora i traje do početka izborne kampanje, što bi eventualno vodilo drugoj sankciji“, navodi se u sudskoj odluci.

Ostavi poruku