Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH od danas zvanično ne priznaje samoproglašeno Kosovo.

Dodik je novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da će ta odluka biti sprovedena nakon objavljivanja u Službenom glasniku, da je formalnopravna činjenica i odluka koja će biti obavezujuća za postupanje svih organa.

„Od danas BiH zvanično ne priznaje samoproglašeno Kosovo“, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je na prošloj sjednici Predsjedništva hrvatski član Željko Komšić predložio odluku da BiH priznaje samoproglašeno Kosovo kao nezavisnu državu, ali da ona tad nije podržana.

Dodik je objasnio da je, prema Poslovniku o radu Predsjedništva BiH, Komšićev prijedlog odluke o priznanju samoproglašenog Kosova bio obavezujuća tačka dnevnog reda prve naredne, odnosno današnje sjednice, te da nije prošao.

Prema Dodikovim riječima, Komšić i bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović pokušali su da skinu sa dnevnog reda ovu tačku, ali ih je podsjetio da bi to značilo kršenje poslovnika o radu.

„Kada su vidjeli da mora na dnevni red, Komšić je rekao da povlači odluku, ali to više nije bila njegova odluka, to je bila odluka Predsjedništva koja je trebalo da se potvrdi ili odbije. I ona je odbijena, što znači da je formalno-pravno gledano odbijena odluka o priznanju samoproglašenog Kosova jer nije bilo dovoljno glasova da se podrži“, istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva je precizirao da je prilikom odlučivanja bio protiv, Komšić nije glasao, a Džaferović je bio uzdržan.

„To formalnopravno i suštinski znači da BiH odlukom Predsjedništva nije priznala samoproglašeno Kosovo“, konstatovao je Dodik i istakao da će ova odluka biti obavezujuća za postupanje svih organa BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH izrazio je zadovoljstvo što je Komšić pokrenuo pitanje priznanja samoproglašenog Kosova i što se BiH o tome opredijelila

Ostavi poruku