Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да БиХ од данас званично не признаје самопроглашено Косово.

Додик је новинарима у Источном Сарајеву рекао да ће та одлука бити спроведена након објављивања у Службеном гласнику, да је формалноправна чињеница и одлука која ће бити обавезујућа за поступање свих органа.

„Од данас БиХ званично не признаје самопроглашено Косово“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је на прошлој сједници Предсједништва хрватски члан Жељко Комшић предложио одлуку да БиХ признаје самопроглашено Косово као независну државу, али да она тад није подржана.

Додик је објаснио да је, према Пословнику о раду Предсједништва БиХ, Комшићев приједлог одлуке о признању самопроглашеног Косова био обавезујућа тачка дневног реда прве наредне, односно данашње сједнице, те да није прошао.

Према Додиковим ријечима, Комшић и бошњачки члан Предсједништва Шефик Џаферовић покушали су да скину са дневног реда ову тачку, али их је подсјетио да би то значило кршење пословника о раду.

„Када су видјели да мора на дневни ред, Комшић је рекао да повлачи одлуку, али то више није била његова одлука, то је била одлука Предсједништва која је требало да се потврди или одбије. И она је одбијена, што значи да је формално-правно гледано одбијена одлука о признању самопроглашеног Косова јер није било довољно гласова да се подржи“, истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва је прецизирао да је приликом одлучивања био против, Комшић није гласао, а Џаферовић је био уздржан.

„То формалноправно и суштински значи да БиХ одлуком Предсједништва није признала самопроглашено Косово“, констатовао је Додик и истакао да ће ова одлука бити обавезујућа за поступање свих органа БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ изразио је задовољство што је Комшић покренуо питање признања самопроглашеног Косова и што се БиХ о томе опредијелила

Ostavi poruku