Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић изјавио је данас да је његова посјета Београду договорена на састанку Колегијума Дома народа, на којем су били Бакир Изетбеговић и Никола Шпирић.

Човић је рекао да су због тога некоректни Изетбеговићеви коментари његовог и састанка српског члана Предсједништва БиХ Милорада Човића са предсједником Србије Александром Вучићем јуче у Београду.

„Али, без обзира на то, ја сам се са Вучићем могао састати на некој дестинацији, не као представник власти, већ као представник политичке опције којој припадам. Али, била је најважнија намјера“, рекао је новинарима у Тузли Човић, који је и предсједник ХДЗ-а БиХ.

Човић је поручио да ће гласно говорити о томе како би БиХ требала бити организована, а не како би то неко други желио.

„Моја мјера организованости је Устав БиХ и ништа више од тога“, истакао је Човић.

Према његовим ријечима, бенефити јучерашњег састанка са Вучићем су велики.

„Толико смо ствари спустили на земљу и себи олакшали. Нама је заједничко да желимо европски пут. За разлику од нас, Вучић може отићи на сваку свјетску дестинацију, и иде. Састаје се с предсједником САД, не тако давно с предсједником Француске, канцеларком /Ангелом/ Меркел… Није свеједно шта ће Вучић рећи о БиХ“, нагласио је Човић.

Он је оцијенио да се БиХ мора концентрисати на сусједство.

„Наша три сусједа су основа наше унутрашње стабилности. Ако то потцијенимо, имамо озбиљних проблема. Вјерујем да је и ово један од начина комуникације“, рекао је Човић и додао да не треба допустити да прођу година или двије да се „попуњавају рупе у комуникацији“.

„Желим да Хрватска, Црна Гора и Србија буду прави сусједи и да дођемо сви тамо гдје је Хрватска већ извјесно вријеме. Морамо испунити много ствари да бисмо догодине добили кандидатски статус за ЕУ, а сигурно то не можемо остварити без наших пријатеља“, закључио је Човић, који је у Тузли боравио поводом обиљежавања 30 година дјеловања ХДЗ-а на том подручју.

Ostavi poruku