Zbog nepoštovanja ustavnih nadležnosti institucija BiH, Predsjedništvo će na prvoj narednoj sjednici razmatrati rad ministra inostrani poslova Bisere Turković, najavio je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Povod je posljednja u nizu neustavnih odluka kojom je Turkovićeva BiH, mimo odluke Predsjedništva, pridružila izjavi o ljudskim pravima u kineskim provincijama Ksijang i Hong Kong.

Protestnom notom reagovala je i Kina – od BiH i Ministarstva traže povlačenje potpisa sa sporne izjave.

Bakir Izetbegović 30. decembra 2019. godine izjavio je: „Što se tiče Bisere Turković, ja sam uvjeren da će ona biti jako dobar ministar. Jer je znam, jer je ona sa mnom već decenijama. Isto tako sam uvjeren da će joj se desiti poneki gaf.“

Ovako je nasljednik očeve fotelje i politike, preventivno „upozoravao“ svoje partijske poslušnike kako će „renesansu“ Bisere Turković obilježiti gafovi i skandali.

A Turkovićeva se svojski potrudila da ne iznevjeri „povjerenje“ vidovitog partijskog šefa. Za 10 mjeseci ministrovanja – desetine „bisera“ revnosne Bisere.

Prvo je mladima poručila da napretka u državnoj službi nema bez partijske knjižice, a majkama – da rađaju parazite.

Potom je sina vodala – kao ličnog asistenta – i na kraju ga posredstvom Obavještajne agencije „udomila“ u ambasadi u Kataru, gdje je prije toga, uz podršku upravo Izetbegovića i sama ambasadorovala.

Diplomatske funkcije nasumice nudila i „zlatnim ljiljanima“ iz tzv. Armije BiH. I time se, nezapamćeno, hvalisala! Poredila se sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom, slala nepismene protestne note, bez forme i elementarnog sadržaja.

Presretala i zaustavljala poštu srpskih funkcionera.

Samostalno izdavala naredbe DKP mreži da 11. jula zastave spuste na pola koplja, bez da je Predsjedništvo ili Savjet ministara proglasio „dan žalosti“. Uzalud je na sarajevskom aerodromu svečano „dočekivala“ pomoć namijenjenu drugim državama.

O zatvaranju granica zemalja Unije u vrijeme pandemije „informisale“ su je razne influeserke na društvenim mrežama.

Na granici samoinicijativno „zaustavljala“ kineske i ruske državljane.

I ispod crvene linije odavno pala!

Posljednji gaf u bogatom „opusu“ – izjava o ljudskim pravima u kineskim provincijama. Slijedila je politiku Velike Britanije, a ne BiH kako joj Ustav i zakoni nalažu.

– Predsjedništvo je nadležno da vodi spoljnu politiku pa i da donosi odluke te vrste a Predsjedništvo to nije uradilo. To je samovoljna odluka ministrice, vjerovatno podstaknute bošnjačkom političkom elitom koja je bila spremna da uradi tako nešto unilateralno – rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

U međuvremenu, o samovolji Turkovićeve, srpski član Predsjedništva upoznao je kineskog ambasadora u BiH.

Upoznaće i kineskog predsjednika Si Đinpinga. Kineskom ambasadoru je i sama Turkovićeva morala da polaže „račune“. Nemušto, kao i bh. javnosti.

– Smatram da je važno da uvijek osudimo ugrožavanje ljudskih prava, prava manjina u cijelom svijetu, to je naša ustavna obaveza – riječi su Turkovićeve.

Da je pročitala Ustav i da zna šta joj je sve ustavna obaveza, znala bi i da je Ministarstvo kojim rukovodi, tek aparat za sprovođenje usaglašene politike ali Predsjedništva BiH, a nikako stranačkog.

Da je ovaj put pretjerala, indirektno priznaje i stranački joj šef.

– Tanka je linija između određivanja i definisanja stavova kada je u pitanju vanjska politika, to je naravno obaveza Predsjedništva i izvršavanje te politike kada je u pitanju Ministarstvo inostranih poslova. Neka to ostane na Predsjedništvu pa neka oni to procijene – istakao  je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Neće Turkovićeva biti zbog toga smijenjena, uvjeren je, ipak, njen dugogodišnji „saradnik“.

A i kako bi kada od tri člana u Predsjedništvu sjede dva, koja su „izabrana“ pod dirigentskom palicom upravo Izetbegovića.

Hoće zato dodatno poljuljati ionako krhke odnose unutar BiH, što priznaje i Izetbegović. I dodatno urušiti međunarodnu poziciju BiH.

– To govori da ona ne poštuje ni Predsjedništvo. Ne poštuje ni Kinu, ne poštuje bilo šta. U Sarajevu je opšta dezorganizacija.Tamo nema ničega, ni D od države, niti može da funkcioniše kao država a to pokazuje upravo Turković kojoj to nije prvi put – zaključuje Dodik.

„Gafovi“ u kontinuitetu postepeno prerastaju u specijalnost Bisere Turković.

No šta ako efekat njenog „trudbeničkog“ djelovanja rezultira diplomatskom izolacijom BiH.

Kako će Izetbegović, po ustaljenoj mantri, krivicu preusmjeriti!?

A svjesno je Turkovićevu ustoličio kao „gaf ministra“!

Ostavi poruku