Због непоштовања уставних надлежности институција БиХ, Предсједништво ће на првој наредној сједници разматрати рад министра инострани послова Бисере Турковић, најавио је српски члан Предсједништва Милорад Додик.

Повод је посљедња у низу неуставних одлука којом је Турковићева БиХ, мимо одлуке Предсједништва, придружила изјави о људским правима у кинеским провинцијама Ксијанг и Хонг Конг.

Протестном нотом реаговала је и Кина – од БиХ и Министарства траже повлачење потписа са спорне изјаве.

Бакир Изетбеговић 30. децембра 2019. године изјавио је: „Што се тиче Бисере Турковић, ја сам увјерен да ће она бити јако добар министар. Јер је знам, јер је она са мном већ деценијама. Исто тако сам увјерен да ће јој се десити понеки гаф.“

Овако је насљедник очеве фотеље и политике, превентивно „упозоравао“ своје партијске послушнике како ће „ренесансу“ Бисере Турковић обиљежити гафови и скандали.

А Турковићева се својски потрудила да не изневјери „повјерење“ видовитог партијског шефа. За 10 мјесеци министровања – десетине „бисера“ ревносне Бисере.

Прво је младима поручила да напретка у државној служби нема без партијске књижице, а мајкама – да рађају паразите.

Потом је сина водала – као личног асистента – и на крају га посредством Обавјештајне агенције „удомила“ у амбасади у Катару, гдје је прије тога, уз подршку управо Изетбеговића и сама амбасадоровала.

Дипломатске функције насумице нудила и „златним љиљанима“ из тзв. Армије БиХ. И тиме се, незапамћено, хвалисала! Поредила се са предсједником САД Доналдом Трампом, слала неписмене протестне ноте, без форме и елементарног садржаја.

Пресретала и заустављала пошту српских функционера.

Самостално издавала наредбе ДКП мрежи да 11. јула заставе спусте на пола копља, без да је Предсједништво или Савјет министара прогласио „дан жалости“. Узалуд је на сарајевском аеродрому свечано „дочекивала“ помоћ намијењену другим државама.

О затварању граница земаља Уније у вријеме пандемије „информисале“ су је разне инфлуесерке на друштвеним мрежама.

На граници самоиницијативно „заустављала“ кинеске и руске држављане.

И испод црвене линије одавно пала!

Посљедњи гаф у богатом „опусу“ – изјава о људским правима у кинеским провинцијама. Слиједила је политику Велике Британије, а не БиХ како јој Устав и закони налажу.

– Предсједништво је надлежно да води спољну политику па и да доноси одлуке те врсте а Предсједништво то није урадило. То је самовољна одлука министрице, вјероватно подстакнуте бошњачком политичком елитом која је била спремна да уради тако нешто унилатерално – рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

У међувремену, о самовољи Турковићеве, српски члан Предсједништва упознао је кинеског амбасадора у БиХ.

Упознаће и кинеског предсједника Си Ђинпинга. Кинеском амбасадору је и сама Турковићева морала да полаже „рачуне“. Немушто, као и бх. јавности.

– Сматрам да је важно да увијек осудимо угрожавање људских права, права мањина у цијелом свијету, то је наша уставна обавеза – ријечи су Турковићеве.

Да је прочитала Устав и да зна шта јој је све уставна обавеза, знала би и да је Министарство којим руководи, тек апарат за спровођење усаглашене политике али Предсједништва БиХ, а никако страначког.

Да је овај пут претјерала, индиректно признаје и страначки јој шеф.

– Танка је линија између одређивања и дефинисања ставова када је у питању вањска политика, то је наравно обавеза Предсједништва и извршавање те политике када је у питању Министарство иностраних послова. Нека то остане на Предсједништву па нека они то процијене – истакао  је Бакир Изетбеговић, предсједник СДА.

Неће Турковићева бити због тога смијењена, увјерен је, ипак, њен дугогодишњи „сарадник“.

А и како би када од три члана у Предсједништву сједе два, која су „изабрана“ под диригентском палицом управо Изетбеговића.

Хоће зато додатно пољуљати ионако крхке односе унутар БиХ, што признаје и Изетбеговић. И додатно урушити међународну позицију БиХ.

– То говори да она не поштује ни Предсједништво. Не поштује ни Кину, не поштује било шта. У Сарајеву је општа дезорганизација.Тамо нема ничега, ни Д од државе, нити може да функционише као држава а то показује управо Турковић којој то није први пут – закључује Додик.

„Гафови“ у континуитету постепено прерастају у специјалност Бисере Турковић.

Но шта ако ефекат њеног „трудбеничког“ дјеловања резултира дипломатском изолацијом БиХ.

Како ће Изетбеговић, по устаљеној мантри, кривицу преусмјерити!?

А свјесно је Турковићеву устоличио као „гаф министра“!

Ostavi poruku