Специјални изасланик америчког предсједника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине, Ричард Гренел рекао је да САД имају другачији приступ од оних који се већ 30 године баве косовским питањем, а не могу да га ријеше.

Он је то изјавио говорећи о недавно потписаном Вашингтонском споразуму као гост Конференције Српско-америчких лидера.

Гренел је у свом обраћању навео да су његов отац и браћа хришћански мисионари, а да је приступ Трампове администрације да „прво створи услове за економски напредак у региону Западног Балкана, па да се потом позабави политичким питањима“ и додао:

„Ако погледате пажљиво и Господ наш, Исус Христос, прво је рјешавао суштинске проблеме људи којима је ишао у сусрет, хранио их је, појио, лијечио, прије него што би их учио или покушавао да их обрати себи“, рекао је он.

Он се такође осврнуо и на потребу изградње повјерења између Срба и Американаца.

„Ја сам рекао предсједнику (Србије Александру) Вучићу, вјерујте нам и дајте нам шансу, јер ми имамо другачији приступ од оних који се већ 30 године баве овим питањима, а не могу да их ријеше“, навео је Гренел.

Гренел је казао да се кроз Вашингтонски споразум и отварање канцеларије америчке Развојне финансијске корпорације у Београду, Вашингтон пружа руку не само политичким актерима, већ и српском приватном сектору, што би могло да помогне у изградњи чвршћих односа између Србије и Америке у будућности.

Руководство САЛЦ-а је на крају конференције изразило захвалост Гренелу на јучерашњем брифингу са члановима српске заједнице у Америци. Сматрају да је веома битно што су добили прилику да у отвореном дијалогу размијене мишљење и поставе питања важна не само за српску заједницу у Америци, већ и српски народ у цјелини.

Дјелимо увјерење да су добри односи САД и Србије кључни за стабилност, развој и просперитет у читавом балканском региону – истакли су организатори, преноси ИН4С.

Организација САЛЦ окупља младе људе српског поријекла који желе да кроз учешће у политичком животу САД допринесу бољем развоју односа између Вашингтона, Београда, Подгорице и Бањалуке.

Ostavi poruku