U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama danas je služen parastos za 18 poginulih pripadnika Srpske garde Ilidža, elitne jedinice koja je učestvovala u borbama na svim ratištima u zoni odgovornosti Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, odnosno Ilidžanske brigade.

Bivši zamjenik komandira Srpske garde Ilidža Miroslav Lučić podsjetio je da je ova manevarska jedinica osnovana 1. oktobra 1992. godine i da se svake godine okupljaju da poginulim saborcima odaju dužnu počast.

On je napomenuo da je Srpska garda formirana naredbom komandanta Ilidžanske brigade Srpska garda, a činili su je srpskii mladići i djevojske sa tadašnje srpske Ilidže.

– To su bile istinske patriote, koji su hrabro i herojski stali u odbranu svojih porodica, djece, majki i očeva i sve vrijeme rata pružali su žestok otpor neprijateljskim snagama, koje su tada podržavale čak i snage NATO – naglasio je Lučić.

Prema njegovim riječima, neki id tih momaka su bili studenti, a neki od i srednjoškolci.

On smatra neprocjenjivo važnom ulogu svih poginulih boraca ne samo ove jedinice, nego i svih drugih struktura Vojske Republike Srpske na stvaranju Srpskog, odnosnog Istočnog Sarajeva i Republike Srpske u cjelini.

– I danas, u mirnodopskim uslovima, pokušavamo i trudimo se da doprinesemo razvoju našeg grada. Nikada nećemo zaboraviti naše saborce, i njihove porodice, koje su podnijele najveće žrtve – poručio je Lučić, koji je aktuelni predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo.

Lučić je napomenuo da je grad Istočno Sarajevo u proteklom periodu obezbijedio stanove za oko 50 odsto porodica poginulih srpskih gardista sa Ilidže, kao i da bi volio da se brže rješava pitanje stambenog zbrinjavanja i zapošljavanja pripadnika boračke populacije.

On je ukazao na potrebu jedinstva boračke populacije da bi se zajedno borili za svoj status u društvu.

Ostavi poruku