Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da zna da su njegovi razgovori sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom bili prisluškivani i da su sarajevski mediji kampanju protiv njega zasnovali na lažima.

Vučić je rekao da su se sarajevski mediji uplašili kada je rekao da su njegovi razgovori sa Dodikom bili prisluškivani.

– Oni su iz konteksta vadili jednu rečenicu iz razgovora sa Dodikom. Znam da su nas prisluškivali i kampanju su zasnovali na lažima. A onda su nakon dva dana pisali da je bio hladan doček Dodiku u Beogradu, što nije tačno – rekao je Vučić za Televiziju „Pink“.

On je ukazao na to da će uvijek biti krivi on i Srbija, jer je to najveća zemlja u regionu i meta je onih u regionu koji napadima na njega i Srbiju žele da pokažu da su veliki.

Vučić je istakao da se Srbija nije miješala u izbore u Crnoj Gori i da će čestitati svakome ko pobijedi, ali će i dalje biti uz svoj narod.

On je naveo da je Srbija zemlja u kojoj nema napada na pripadnike drugih nacija, dok skoro da ne prođe jedan mjesec, a da neko ne napadne Srbe ili njihovu imovinu u Hrvatskoj.

– Sećate li se da je prošao jedan mesec da nije napadnuta srpska imovina ili srpska deca i mladići, u Vukovaru ili drugom mestu u Hrvatskoj. Kada ste zapamtili da je neko prebijen u Srbiji? – rekao je Vučić povodom nedavnog napada na srpske mladiće u Vukovaru, ali i na Srbe i imovinu Srpske pravoslavne crkve u regionu.

Očekuje iznenađenja u Vašingtonu

Aleksandar Vučić kaže da je vidio agendu za sastanak u Vašingtonu, da je samo jedna tačka bila problematična, ali da mu iskustvo govori da se neće zaustaviti na tome.

Istakao je da očekuje iznenađenja na sastanku predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu, naredne sedmice.

Predsjednik Srbije rekao je za TV Pink da je suština da Avdulah Hoti i albanski zvaničnici govore da idu po priznanje u SAD.

– Bilo je i nezvaničnih izjava lidera u regionu da ću morati da potpišem sve što se stavi u Vašingotnu. S pažnjom sam to saslušao. Očekujem iznenađenje, ne libim se da to kažem, a izviniću se američkoj administraciji ako ga ne bude – rekao je Vučić.

Istakao je da je video agendu za sastanak u Vašingtonu, i da je samo jedna tačka bila problematična, ali da mu iskustvo govori da se neće zaustaviti na tome.

Predsjednik Vučić izjavio je da ukoliko sadržaj zahtjeva Amerike prema Srbiji po pitanju Kosova i Metohije u Vašingtonu 4. septembra bude onakav kao što on pretpostavlja, onda do susreta sa predsjednikom Donaldom Trampom neće doći.

Vučić je rekao da bi, ukoliko bi prihvatio susret sa predsjednikom Trampom, bio prvi srpski predsjednik koji bi mogao da ima ne samo prvi susret sa Avdulahom Hotijem i Trampom, već i bilateralni susret sa američkim predsjednikom.

– Pošto mislim da znam šta može da bude sadržaj tog iznenađenja, jer to osjećam, a ne zato što imam podatke, pre će biti da ću to da odbijem i da do tog susreta neće doći – rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li očekuje da će Tramp prisustovati sastanku.

Istakao je da će se pregovori oko ekonomije lako završiti, ali ga, navodi, brinu teme u nastavku tog sastanka.

Ostavi poruku