Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да власти у Загребу, Сарајеву и Приштини плански опструишу рјешавање питања више од 3.800 несталих Срба на подручју Хрватске, БиХ и Косова и Метохије, што је више од једне трећине од укупног броја несталих лица.

– Суштински разлог опструкције јесте чињеница да би рјешавањем питања несталих Срба биле доведене у питање бруталне лажи о српској агресији на Хрватску и БиХ, угњетавњу Албанаца на Косову и Метохији деведесетих година и кривици Србије за ратове на простору бивше Југославије – наводи Линта у писаној изјави поводом Међународног дана несталих лица.

Линта сматра да је трагична чињеница да наведене бруталне лажи подржавају скоро три деценије западни центри моћи.

Због тога је, како наводи, важно да Србија покрене политичку, правну и дипломатску борбу у међународној заједници за истину о карактеру ратова деведесетих година и масовном страдању српског народа на простору бивше Југославије.

Линта сматра да Србија треба да учини све да се далеко јаче чује глас о српским жртава у УН, САД, ЕУ и других важним свјетским центрима и да не дозвољава да се прећуткују, умањују и негирају српске жртве.

Он истиче да је за рјешавање питања несталих Срба изузетно значајно успостављање јединствене евиденције српских жртава страдалих на простору бивше Југославије и инсистирање на обиљежавању свих стратишта гдје су убијани и мучени Срби.

Линта указује да је важно да се донесе закон о принудно несталим лицима, као и да је потребан активнији рад надлежних органа на прикупљању података ради процесуирања ратних злочина над српским жртвама, као и објављивање публикација на стране језике како би се омогућило ширење истине о српским жртвама у међународној заједници.

– Посебно је значајно за рјешавање питања несталих Срба да /српско/ Тужилашто за ратне злочине коначно почне да покреће истраге и подиже оптужнице против свих припадника хрватских, муслиманских и албанских војних и паравојних формација који су починили злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима – истакао је Линта.

Он додаје да је потребно основати и Канцеларију за рјешавање проблема процесуираних Срба за ратне злочине, чији би задатак био да стручно и финансијски помаже Србе против којих етнички мотивисана правосуђа у Загребу и Сарајеву воде монтиране судске процесе за ратне злочине.

Ostavi poruku