Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će se vjerovatno krajem ove ili početkom sljedeće godine pojaviti adekvatna i bezbjedna vakcina protiv virusa korona.

Lončar je naveo da će Srbija uraditi sve da svojim građanima omogući ne samo jednu, nego više vakcina koje prođu sve testove i dobiju dozvolu.

Ministar zdravlja Srbije je, gostujući na televiziji Pink, obrazložio da će se to učiniti da „ne bi imali raznorazne teorije, tipa uzeli su od ovog, od onog…“.

– Pokušaćemo da obezbijedimo što više vakcina i onda će naši građani moći da izaberu, ali na prvom mjestu sve te vakcine moraće da budu bezbjedne i da imamo crno na bijelo da ne izazivaju ništa loše, a da daju rezultat – istakao je Lončar.

On je ukazao da je vakcinacija trenutno jedna od najvažnijih tema u svijetu i dodao da velika čast što je Svjetska zdravstvena organizacija uputila poziv Srbiji da predsjedava konferenciji o imunizaciji, kojoj će prisustvovati ministri iz raznih zemalja.

– Srbija će biti predsedavajuća, a donijće se odluka kako i šta će se raditi sa vakcinacijom do 2030. godine – rekao je Lončar, a prenio Tanjug.

Lončar je apelovao na sve građane da sačuvaju i sebe i druge tako što će da nose masku, poštuju fizičku distancu, izbjegavaju gužve…

– Da uradimo sve da situaciju stavimo pod kontrolu, da na jesen spriječimo spajanje sezonskog gripa sa virusom korona, a to ćemo učiniti primjenom istih ovih mjera. Tu imamo i dodatnu pomoć jer će moći da se primi vakcina protiv sezonskog gripa koja se dobro pokazala, a koja će u Srbiji biti od 1. oktobra – dodao je ministar zdravlja.

Ostavi poruku