Srpski član Predsjendištva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik istakao je da je sprovođenje izbora suvereno pitanje i da je zato nedopustivo što se u BiH želi uvesti međunarodna institucija koja bi se bavila ovim pitanjem.

– Jedno od nasuverenijih pitanja su izbori. Izbori su stvar domaćih procesa, međutim imamo praksu da neke institucije, kao što je iz SAD, putem eventulano potpisanog sporazuma, imaju pravo na uvid u biračke spiskove, finansiranje političkih stranaka, korištenje državnih resursa…To je prvi korak da bude uvedena potpuna kontrola u izborni proces, s ciljem manipulacije voljom naroda, što je neprihvatljivo – rekao je Dodik novinarima u Laktašima.

On je istakao da iza svega stoji Nacionalni demokratski institut (NDI) koji je politički sponzor SDS-a i PDP-a.

– Sada se treba ući u izborni proces i da se napravi produžena ruka kako bi se spasavali njihovi ljubimci ovdje. Zato sam smatrao da je neophodno da konsultujem političke partije iz Srpske – dodao je Dodik.

On je naglasio da su sve političke partije iz Srpske, osim SDS-a i PDP-a, rekle da je ovakva priča nedopustiva.

– Krajnja odluka je u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Nisam protiv da izborni proces bude unaprijeđen, a prva stvar koju treba uraditi je da mandat pripada partijama, a ne pojedincima. Uputio sam juče zahtjev Narodnoj skupštini za posebnu sjednicu i očekujem da bude održana 7. ili 8. septembra – rekao je Dodik.

Ostavi poruku