Српски члан Предсјендиштва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик истакао је да је спровођење избора суверено питање и да је зато недопустиво што се у БиХ жели увести међународна институција која би се бавила овим питањем.

– Једно од насуверенијих питања су избори. Избори су ствар домаћих процеса, међутим имамо праксу да неке институције, као што је из САД, путем евентулано потписаног споразума, имају право на увид у бирачке спискове, финансирање политичких странака, кориштење државних ресурса…То је први корак да буде уведена потпуна контрола у изборни процес, с циљем манипулације вољом народа, што је неприхватљиво – рекао је Додик новинарима у Лакташима.

Он је истакао да иза свега стоји Национални демократски институт (НДИ) који је политички спонзор СДС-а и ПДП-а.

– Сада се треба ући у изборни процес и да се направи продужена рука како би се спасавали њихови љубимци овдје. Зато сам сматрао да је неопходно да консултујем политичке партије из Српске – додао је Додик.

Он је нагласио да су све политичке партије из Српске, осим СДС-а и ПДП-а, рекле да је оваква прича недопустива.

– Крајња одлука је у Народној скупштини Републике Српске. Нисам против да изборни процес буде унапријеђен, а прва ствар коју треба урадити је да мандат припада партијама, а не појединцима. Упутио сам јуче захтјев Народној скупштини за посебну сједницу и очекујем да буде одржана 7. или 8. септембра – рекао је Додик.

Ostavi poruku