Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da se visoki predstavnik u BiH Valentin Incko dodvorava bošnjačkoj javnosti zato što ta javnost od njega očekuje da učini nešto protiv Republike Srpske.

– On to više neće moći da uradi, a njegov posao ovdje nema smisla. Incko ne može preduzeti ni jedan potez protiv Republike Srpske jer dobro znaju šta bi to značilo – rekao je Dodik novinarima u Laktašima, reagujući na Inckovu izjavu o tumačenju Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On kaže da Incko lažno čita Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer želi, uz dodvoravanje bošnjačkoj javnosti, da opravda platu od 24.000 evra za nerad.

– On mene poziva da pročitam Aneks 10. Veoma ga dobro čitam, a u ovom aneksu nema Centralne izborne komisije BiH, niti njegovih ovlašćenja. Aneks su potpisale Republika Srpska, Srbija, tadašnja Savezna Republika Jugoslavija, Hrvatska, FBiH i neka Alijina BiH – podsjetio je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, transformacijom je dozvoljeno da se visoki predstavnik u BiH ponaša nasilno i da pogrešno tumači Dejtonski sporazum.

– Sva suština Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma jeste civilno sprovođenje mira, a on pokušava da se upliće u unutrašnje stvari. Poznato je da je nekadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič nametnuo amandmane na Ustav, mijenjao ustave Srpske i Federacije BiH, zatvarao ljude, otpuštao ih s posla, što ne piše u Aneksu 10 na koji se poziva Incko – dodao je Dodik.

Volio bih, naveo je on, da Incko pročita Aneks 10.

– U Dejtonskom sporazumu je rečeno da sudije Ustavnog suda BiH nakon pet godina treba da odlukama nadležnih institucija budu zamijenjeni domaćim kadrom. Sve je to spriječeno odlukama visokog predstavnika i međunarodne zajednice i oni su ovdje 25 godina što je neprihvatljivo i svjedoči o njihovom porazu. Incko sve usmjerava na Srpsku i Dodika i pošto mi sugeriše da pročitam navedeni ankes, pozivam ga da ga javno tumačimo uz prisustvo eksperata – rekao je Dodik.

On je ponovio da Incko nema pravo da zloupotrebljava Dejtonski sporazum što masovno čini.

– Na njegove izmišljotine i svo zlo koje su napravili putem bonskih ovlaštenja ne treba da šutimo. Visoki predstavnik je došao da sprovodi Dejton, a ne da ga krši – kategoričan je Dodik.

On je podsjetio da su strane sudije u BiH procesuirale ljude koji politički nisu bili podobni.

Incko je rekao za „Dnevni avaz“ da Dodik „ima tendenciju za zamijeni stvarni Dejtonski sporazum nečim što on vidi kao svoj idealni Dejtonski sporazum“.

– Ne možete tvrditi da u potpunosti poštujete Dejtonski sporazum, dok istovremeno ne poštujete njegov Aneks 10 u kom je sadržan mandat visokog predstavnika – rekao je Incko.

Ostavi poruku