Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да се високи представник у БиХ Валентин Инцко додворава бошњачкој јавности зато што та јавност од њега очекује да учини нешто против Републике Српске.

– Он то више неће моћи да уради, а његов посао овдје нема смисла. Инцко не може предузети ни један потез против Републике Српске јер добро знају шта би то значило – рекао је Додик новинарима у Лакташима, реагујући на Инцкову изјаву о тумачењу Анекса 10 Дејтонског мировног споразума.

Он каже да Инцко лажно чита Анекс 10 Дејтонског мировног споразума, јер жели, уз додворавање бошњачкој јавности, да оправда плату од 24.000 евра за нерад.

– Он мене позива да прочитам Анекс 10. Веома га добро читам, а у овом анексу нема Централне изборне комисије БиХ, нити његових овлашћења. Анекс су потписале Република Српска, Србија, тадашња Савезна Република Југославија, Хрватска, ФБиХ и нека Алијина БиХ – подсјетио је Додик.

Према његовом мишљењу, трансформацијом је дозвољено да се високи представник у БиХ понаша насилно и да погрешно тумачи Дејтонски споразум.

– Сва суштина Анекса 10 Дејтонског споразума јесте цивилно спровођење мира, а он покушава да се уплиће у унутрашње ствари. Познато је да је некадашњи високи представник Волфганг Петрич наметнуо амандмане на Устав, мијењао уставе Српске и Федерације БиХ, затварао људе, отпуштао их с посла, што не пише у Анексу 10 на који се позива Инцко – додао је Додик.

Волио бих, навео је он, да Инцко прочита Анекс 10.

– У Дејтонском споразуму је речено да судије Уставног суда БиХ након пет година треба да одлукама надлежних институција буду замијењени домаћим кадром. Све је то спријечено одлукама високог представника и међународне заједнице и они су овдје 25 година што је неприхватљиво и свједочи о њиховом поразу. Инцко све усмјерава на Српску и Додика и пошто ми сугерише да прочитам наведени анкес, позивам га да га јавно тумачимо уз присуство експерата – рекао је Додик.

Он је понovio да Инцко нема право да злоупотребљава Дејтонски споразум што масовно чини.

– На његове измишљотине и сво зло које су направили путем бонских овлаштења не треба да шутимо. Високи представник је дошао да спроводи Дејтон, а не да га крши – категоричан је Додик.

Он је подсјетио да су стране судије у БиХ процесуирале људе који политички нису били подобни.

Инцко је рекао за „Дневни аваз“ да Додик „има тенденцију за замијени стварни Дејтонски споразум нечим што он види као свој идеални Дејтонски споразум“.

– Не можете тврдити да у потпуности поштујете Дејтонски споразум, док истовремено не поштујете његов Анекс 10 у ком је садржан мандат високог представника – рекао је Инцко.

Ostavi poruku