Večeras su u više gradova Crne Gore ponovo održani protesti građana zbog spornog Zakona o slobodi vjeroispovesti, koji Srpska pravoslavna crkva ocjenjuje kao napad na nju i njenu imovinu.

Građani su se okupili u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Žabljaku…

U Podgorici građani su i večeras krenuli smaoinicijativno u protestnu šetnju, a njima su se pridružili i građani Kuča, koji su pješice došli u glavni grad. Oni nose zastave Crne Gore, Srbije i SPC.

Sveštenstvo je pozvalo građane da izađu na izbore i glasaju za svetinje.

Okupljeni su skandirali ”Ne damo svetinje”, i pjevali pjesme o Kosovu i “Ustala je Crna Gora”.

U Baru je organizovana protestna kolona automobila, takozvana auto-litija, na kojoj su se okupili građani koji su ustali protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti, pišu Vijesti.

Ranije danas, u Baru je trebalo da bude organizovana “litija barkama”, ali je policija sa više plovila zaustavila nedozvoljeno okupljanje.

Protestna šetnja je večeras organizovana i na Žabljaku i u Bijelom Polju.

Prema aktuelnim mjerama, podsjećaju Vijesti, usvojenim u cilju sprečavanja širenja virusa korona u Crnoj Gori, javna okupljanja se ograničavaju na maksimalno 40 osoba na otvorenim javnim mjestima, a na 20 osoba u zatvorenim, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra.

Nošenje zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenom obavezno je na cijeloj teritoriji Crne Gore, uključujući i djecu stariju od sedam godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ranije propisanih mjera.

Ostavi poruku