Јубиларна, 60. Међународна бициклистичка „Трка кроз Србију“ биће одржана од 31. августа до 3. септембра, а 14. Међународна бициклистичка трка „Београд-Бањалука“ од 4. до 7. септембра, уз учешће 150 бициклиста из више од 20 земаља.

На конференцији за новинаре у згради Радио-телевизије Србије у Београду, уз учешће министара спорта Републике Српске и Србије, истакнуто је да ће ове двије најзначајније бициклистичке манифестације фактички бити обједињене у једну велику трку, током које ће такмичари два пута прећи границу без заустављања.

Старт „Трке кроз Србију“ биће и ове године на Јахорини, док ће свечано отварање бити уприличено у Источном Сарајеву, 31. августа.

Министар омладине и спорта Србије Вања Удовичић поручио је да му је драго што бициклизам показује своју снагу и да традиција дуга 60 година и даље живи.

„Покушавамо да покажемо Европи и свету да бициклизам живи у Србији и у Републици Српској и да на овај начин желимо да промовишемо све аспекте здравог стила живота, али и професионалног бављења спортом“, рекао је Удовичић.

Он је истакао да ће ово бити и прилика за Српску и Србију да промовишу туристичке капацитете.

„Да покажемо да смо земља спорта и да и у отежаним околностима врло водимо рачуна о свим аспектима друштвеног живота, па тако и спорта и бициклизма“, истакао је Удовичић.

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић истакла је да је бициклистичка трка „Београд-Бањалука“ велики спортски догађај који већ 14 година руши све границе и гради мостове пријатељства између Републике Српске и Србије.

Она је истакла подршку ресорног министрства и Владе Републике Српске овом догађају који се одржава у специфичним околностима, али и захваљујући способности и упорности организатора да се настави традиција.

„Ово је још један спортски догађај који повезује Републику Српску и Србију, јача наше пријатељске везе и у сваком смислу промовише и туристичке потенцијале и оно што најљепше имамо са обје стране Дрине“, рекла је Давидовићева.

Она је изразила увјерење да ће се сви такмичари понашати одговорно према свом и здрављу других и поштовати све прописане здравствене мјере, како би трка прошла у најбољем реду.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић истакао је да ово сјајан пројекат који на најбољи начин манифестује шта радити да сарадња Србије и Републике Српске буде још боља.

„Ово је манифестација која, чињеницом да се граница прелази без задржавања, показује у којем правцу треба сви да идемо када је у питању и регионална сарадња – да дајемо пун допринос слободном протоку људи, робе и свега оног што свима у региону обезбјеђује будућност“, рекао је Цицовић.

Предсједник Бициклистичког савеза Србије Бранко Бановић подсјетио је да је трка „Београд-Бањалука“ трка из прве категорије Свјетске бициклистичке организације, да носи бодове, које је у условима пандемије тешко стећи, а услов су за наступ на свјетским такмичењима у сљедећој години, прије свих, свјетско и европско првенство.

„Велико је интересовање и много се екипа пријавило. Учествује између 140 и 150 бициклиста из више од 20 земаља, а пријавили су се и такмичари из Кине и САД“, рекао је Бановић.

Директор обје трке Владимир Куваља навео је да ће 31. августа бити отварање трке у Источном Сарајеву, а 1. септембра трка креће са Јахорине до Златибора, што ће бити прва и најтежа етапа, а затим се вози од Мионице до Пожаревца, па од Зрењанина преко Београда до циља у Новом Саду, 3. септембра.

Из Београда 4. септембра креће 14. Међународна бициклистичка трка „Београд – Бањалука“, а вози се преко Обреновца, Шапца до Бијељине преко Павловића моста.

Након Бијељине, трка наставља до Власенице, затим из Теслића до Прњавора, а посљедња етапа је из Дервенте до Бањалуке.

Истичући да ће се државна граница два пута прећи без заустављања, Куваља је подсјетио да је трка „Београд-Бањалука“ настала као симбол јединог пута којим су спортисти из Републике Српске могли да оду у Европу да се такмиче, а то је Коридором.

„Захваљујем се народу Србије, земљи Србији, што су нас прихватили и што смо постали данас једно и што је трка постала заједнички пројекат Србије и Републике Српске“, рекао је Куваља.

Он је истакао да су примијењене све безбједносне мјере које су прописале Србија и Република Српска, али и много строже мјере Свјетске бициклистичке организације, при чему такмичари који дођу морају да буду тестирани негативно на вирус корона, а предвиђене су свакодневне контроле.

Ostavi poruku