Jubilarna, 60. Međunarodna biciklistička „Trka kroz Srbiju“ biće održana od 31. avgusta do 3. septembra, a 14. Međunarodna biciklistička trka „Beograd-Banjaluka“ od 4. do 7. septembra, uz učešće 150 biciklista iz više od 20 zemalja.

Na konferenciji za novinare u zgradi Radio-televizije Srbije u Beogradu, uz učešće ministara sporta Republike Srpske i Srbije, istaknuto je da će ove dvije najznačajnije biciklističke manifestacije faktički biti objedinjene u jednu veliku trku, tokom koje će takmičari dva puta preći granicu bez zaustavljanja.

Start „Trke kroz Srbiju“ biće i ove godine na Jahorini, dok će svečano otvaranje biti upriličeno u Istočnom Sarajevu, 31. avgusta.

Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić poručio je da mu je drago što biciklizam pokazuje svoju snagu i da tradicija duga 60 godina i dalje živi.

„Pokušavamo da pokažemo Evropi i svetu da biciklizam živi u Srbiji i u Republici Srpskoj i da na ovaj način želimo da promovišemo sve aspekte zdravog stila života, ali i profesionalnog bavljenja sportom“, rekao je Udovičić.

On je istakao da će ovo biti i prilika za Srpsku i Srbiju da promovišu turističke kapacitete.

„Da pokažemo da smo zemlja sporta i da i u otežanim okolnostima vrlo vodimo računa o svim aspektima društvenog života, pa tako i sporta i biciklizma“, istakao je Udovičić.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović istakla je da je biciklistička trka „Beograd-Banjaluka“ veliki sportski događaj koji već 14 godina ruši sve granice i gradi mostove prijateljstva između Republike Srpske i Srbije.

Ona je istakla podršku resornog ministrstva i Vlade Republike Srpske ovom događaju koji se održava u specifičnim okolnostima, ali i zahvaljujući sposobnosti i upornosti organizatora da se nastavi tradicija.

„Ovo je još jedan sportski događaj koji povezuje Republiku Srpsku i Srbiju, jača naše prijateljske veze i u svakom smislu promoviše i turističke potencijale i ono što najljepše imamo sa obje strane Drine“, rekla je Davidovićeva.

Ona je izrazila uvjerenje da će se svi takmičari ponašati odgovorno prema svom i zdravlju drugih i poštovati sve propisane zdravstvene mjere, kako bi trka prošla u najboljem redu.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović istakao je da ovo sjajan projekat koji na najbolji način manifestuje šta raditi da saradnja Srbije i Republike Srpske bude još bolja.

„Ovo je manifestacija koja, činjenicom da se granica prelazi bez zadržavanja, pokazuje u kojem pravcu treba svi da idemo kada je u pitanju i regionalna saradnja – da dajemo pun doprinos slobodnom protoku ljudi, robe i svega onog što svima u regionu obezbjeđuje budućnost“, rekao je Cicović.

Predsjednik Biciklističkog saveza Srbije Branko Banović podsjetio je da je trka „Beograd-Banjaluka“ trka iz prve kategorije Svjetske biciklističke organizacije, da nosi bodove, koje je u uslovima pandemije teško steći, a uslov su za nastup na svjetskim takmičenjima u sljedećoj godini, prije svih, svjetsko i evropsko prvenstvo.

„Veliko je interesovanje i mnogo se ekipa prijavilo. Učestvuje između 140 i 150 biciklista iz više od 20 zemalja, a prijavili su se i takmičari iz Kine i SAD“, rekao je Banović.

Direktor obje trke Vladimir Kuvalja naveo je da će 31. avgusta biti otvaranje trke u Istočnom Sarajevu, a 1. septembra trka kreće sa Jahorine do Zlatibora, što će biti prva i najteža etapa, a zatim se vozi od Mionice do Požarevca, pa od Zrenjanina preko Beograda do cilja u Novom Sadu, 3. septembra.

Iz Beograda 4. septembra kreće 14. Međunarodna biciklistička trka „Beograd – Banjaluka“, a vozi se preko Obrenovca, Šapca do Bijeljine preko Pavlovića mosta.

Nakon Bijeljine, trka nastavlja do Vlasenice, zatim iz Teslića do Prnjavora, a posljednja etapa je iz Dervente do Banjaluke.

Ističući da će se državna granica dva puta preći bez zaustavljanja, Kuvalja je podsjetio da je trka „Beograd-Banjaluka“ nastala kao simbol jedinog puta kojim su sportisti iz Republike Srpske mogli da odu u Evropu da se takmiče, a to je Koridorom.

„Zahvaljujem se narodu Srbije, zemlji Srbiji, što su nas prihvatili i što smo postali danas jedno i što je trka postala zajednički projekat Srbije i Republike Srpske“, rekao je Kuvalja.

On je istakao da su primijenjene sve bezbjednosne mjere koje su propisale Srbija i Republika Srpska, ali i mnogo strože mjere Svjetske biciklističke organizacije, pri čemu takmičari koji dođu moraju da budu testirani negativno na virus korona, a predviđene su svakodnevne kontrole.

Ostavi poruku