Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да има информације да муслиманска власт намјерава да на територији Федерације БиХ (ФБиХ), односно у српским повратничким селима, задржи већи број миграната да би потпуно измјенили демографску структуру БиХ.

Лукач је истакао да је за све што се дешава у вези са мигрантском кризом главни кривац министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић.

Он је навео да Мектић очито по наређењу сарајевских власти, проводећи муслиманске интересе, покушава да мигранте лоцира у српска села на подручју Босанског Петровца што ће довести до исељавања тих људи.

“Мектић је свјестан тога и свјесно прави штету Србима у ФБиХ”, рекао је Лукач за “Еуроблиц”, те додао да Мектић, по наређењу сарајевских власти, инсистира на другим општинама у Унско-санском кантону.

Он је навео примјер општине Велике Кладуше, коју Сарајево никада није довољно исконтролисало и са чим не могу да се помире, због чега хоће да направе проблем локалној власти која неће моћи да се избори са мигрантским центрима.

Лукач је указао да ријеч о огромном безбједносном проблему, јер је међу мигрантима много људи са криминалном прошлошћу и оних који су учествовали у разним ратним дејствима.

Већина људи који улазе у мигрантском таласу, каже Мектић, нема документа, што свјесно раде, многи се лажно пријављују тражећи азил, те истиче да је ријеч о новој врсти опасности коју је веома тешко контролисати.

“Наш приоритет је безбједност наших грађана и зато овдје не можемо дозволити формирање било каквих кампова. Веома је тешко контрилисати више хиљада људи за које не знате ни ко су ни на шта су спремни. Зато МУП Српске сваки дан ради на том питању”, објаснио је Лукач.

Према његовим ријечима, припадници МУП-а Српске ангажовани су на контроли границе, али и у дубини територије Републике Српске, гдје на сваки позив грађана да су примијетили мигранте полиција реагује, приводи их и предаје у надлежност органима БиХ.

“На дневном нивоу то је сада око 100 људи који се затекну на територји Српске”, рекао је Лукач.

Он је истакао да је рјешавање проблема мигрната на Савјету министара који се од почетка бави тиме, те да сада не могу да се одрекну било какве одговорности, јер су неспособни да се тиме баве.

“Покушај пребцивања сада на ентитете је непримјерен и неће проћи. Ми из Републике Српске смо од почетка говорили да нећемо дозволити на нашој територији формирање било каквих кампова, јер за то немамо ресусре ни средства и није нам то потребно”, напоменуо је Лукач.

Лукач је оцијенио да је Мектићу, који тврди да није изјавио да “МУП Српске дилује дрогу” већ да “контролише токове дроге у Републици Српској и да је Бањалука пуна дроге”, својствено да нешто изјави, па да се “посипа пепелом” и сам себе демантује.

Министар унутрашњих послове Српске је упитао у чему је разлика у изреченом, те истакао да Мектић за то мора да изнесе доказе, те да тужилаштво треба да реагује без обзира да ли је ријеч о обичном грађанину или министру.

“У овом случају треба још више јер је ријеч о министру безбједности који износи такве ствари, а који има механизме да покрене законске могућности да то рјешава”, рекао је Лукач и поручио да податке да Агенцији за истраге и заштиту БиХ да се све провјери.

Ostavi poruku