Окружно тужилаштво у Бањалуци утврдило је да Давид Драгичевић није отет, заробљен, нити злостављан јер за то не постоји ниједна индиција, основ сумње, нити доказ, а смрт је наступила утапањем у ријеци Црквена, наводи се у саопштењу које је потписао главни бањалучки окружни тужилац Желимир Лепир.

У саопштењу се наводи да се овакав закључак заснива налазу вјештака медицинске струке из којег не произилази постојање било каквих повреда које би указивале на отмицу, везивање, силовање оштећеног и слично.

„Ово чињенично стање у супротности је са тврдњама оштећеног оца и дијела јавности која стално потенцира да је лице отето и држано у заробљеништву, а онда ликвидирано“, наводи се у саопштењу које је потписао Лепир.

Из тужилаштва напомињу да је у досадашњем поступку прикупљања доказа утврђено и да Давида Драгичевића није претукла шипкама и палицама већа група људи, како, такође, тврде оштећени и дио јавности.

У саопштењу се додаје да ово становиште потврђује логички и чињеница да су на Давидовом тијелу пронађене само лаке тјелесне повреде, без било каквих ломова.

„У тијелу Давида Драгичевића пронађено је присуство 1,58 промила алкохола према налазу КТЦ Бањалука, а према налазу Војномедицинске академије /ВМА/ из Београда 130 промила у крви, а 2,59 промила у урину“, наводе из Окружног тужилаштва.

На основу налаза вјештака медицинске струке Жељка Карана, Ивице Милосављевића и тима вјештака из Загреба утврђено је да је до утопљења дошло управо 18. марта и да је тијело било у води до 24. марта када је пронађено у Црквени.

На основу извјештаја о резултатима токсиколошко-хемијске анализе коју је извршило Одјељење за токсиколошку хемију Центра за контролу тровања ВМА у Београду уврђено је да у крви и урину Давида Драгичевића није доказано присуство дроге. У извјештају су детаљно побројани опијати на које су тестирани крв и урин оштећеног.

У саопштењу се наводи да је Давид Драгичевић задобио лаке тјелесне повреде на предњој страни тијела, а да није имао ниједну повреду на леђима.

Према мишљењу вјештака медицинске струке, повреде су могле настати падом тијела низ терен који је поплочан каменом, а то је управо лијева страна корита ријеке Црквена. Љекари дозвољавају могућност да су повреде на уснама, крвни подлив десне шаке и поткољенице могли настати од удараца.

Љекари су искључили могућност да је тијело Давида Драгичевића пало са моста директно у воду без контакта са препрекама, наводећи да се то догодило управо падом и клизањем низ стрмину, односно камени дио обале.

„Са великим степеном вјероватноће утврдили смо путању кретања Давида Драгичевића у току ноћи из града ка мјесту гдје се догодио критични догађај“, наводи се у саопштењу.

На основу резултата до сада спроведених истражних радњи утврђено је постојање основа сумње да је 18. марта око 4.00 часа у Бањалуци у Улици Велибора Јањетовића Јање, у близини обале ријеке Црквене, дошло до вербалног и физичког сукоба између оштећеног и осумњичених два или три за сада непозната извршиоца и да је том приликом Давид Драгичевић, плашећи се за свој живот, бјежао од извршилаца и пао низ стрму обалу Црквене висине око 4,5 метра у набујалу ријеку или су га извршиоци гурнули са обале, наводе из Окружног тужилаштва.

„Убрзо након доспијећа у воду код оштећеног је наступила смрт усљед утапања, а тијело је 24. марта пронађено у ријеци Црквена у непосредној близини ушћа у Врбас“, додаје се у саопштењу.

Из Окружног тужилаштва у Бањалуци поручили су да настављају истрагу ради расвјетљавања и утврђивања чињеница у вези са наредбом о спровођењу истраге.

Приликом доношења тужилачке одлуке-наредбе о спровођењу истраге исказана је потпуна сагласност свих тужилаца укључених у раду на овом предмету, наводи се у саопштењу.

Лепир наводи да су он и поступајући тужилац добили мејлом у два наврата пријетеће поруке које су доставили Републичком тужилаштву-Посебном одјељењу за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала, на провјере и истрагу.

„Из свих дешавања у јавности видљиво је да тужилаштво ради под великим притиском. Поједни медији и групе грађана у јавности износе неистине у вези са овим догађајем с циљем да се криминализују државне институције и то првенствено Тужилаштво и МУП Републике Српске. Одређене групације тиме желе да постигну свој политички рејтинг пред изборе“, наводи Лепир.

Он каже да је као главни тужилац у више наврата примао на разговор оштећеног оца Давида Драгичевића и његова два адвоката, јер је уобичајено у пракси да оштећени сарађују са тужилаштвом као органом кривичног гоњења.

„Међутим, они против нас тужилаца и других радника МУП-а Српске подносе кривичне пријаве и у јавности нас квалификују као саучеснике у убиству, што не можемо да разумијемо“, наводи Лепир.

Лепир подсјећа да је због великог узнемирења јавности, осим поступајућег тужиоца који ради на овом предмету, одредио још једног тужиоца, а главни републички тужилац одредио је и два републичка тужиоца који, у складу са Законом о тужилаштвима Републике Српске, надзиру и помажу у раду овим тужиоцима.

„У рад на овом предмету укључен сам и ја као главни тужилац, али и мој први замјеник“, наводи Лепир.

Сви докази који су прикупљени од овлаштених лица Министарства унутрашњих послова Републике Српске и који су достављени уз извјештај су законити и прибављену су у складу са одредбама Закона о кривичном поступку Републике Српске, а рад на овом предмету одвија се тимски, додаје се у саопштењу.

Након пристизања налаза вјештака медицинске струке из Загреба о повредама и начину повређивања Давида Драгичевића, тужилаштво је дошло у позицију да донесе тужилачку одлуку, кажу у Окружном тужилаштву Бањалука.

Ostavi poruku