Савјет министара БиХ на јучерашњој сједници није разматрао приједлог ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина, иако су га дан раније усагласили и његово усвајање подржали учесници структуралног дијалога о реформи правосуђа у БиХ којем је присуствовала и висока функционерка Европске комисије Женевив Руиз Калавере.

Усвајање ревидиране стратегије услов је за процесуирање преосталих предмета ратних злочина међу којима је и значајан број највећих у којима су махом жртве били Срби.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша изјавио је да Савјет министара није разматрао приједлог стратегије јер је министарка за људска права и избјеглице Семиха Боровац предложила да буде одгођено уврштавање тог документа на дневни ред.

– Учинила је то без посебног образложења. И директорица за западни Балкан при Генералној дирекцији Европске комисије за сусједство и преговоре о проширењу Женевив Руиз Калавере је јасно истакла да је врло важно усвајање ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина, али је та тачка скинута са дневног реда сједнице Савјета министара. Надам се да ће стратегија бити усвојена на наредној сједници Савјета министара – рекао је Грубеша.

Он је подсјетио да је Калавере и у обраћању јавности константно наглашавала да је за напредак БиХ на европском путу приоритет владавина права.

– И због тога је било очекивано да стратегија буде усвојена. Врло је индикативно да неки министри који се декларативно залажу за европски пут БиХ овако битне ствари стављају са стране и не допуштају да се о њима расправља. Ако имају неке недоумице и примједбе према одређеним питањима, то је требало ставити на дневни ред и о томе расправљати. Остали министри нису гласали о приједлогу, нити су тражили додатна образложења захтјева министра за људска права и избјеглице – рекао је Грубеша.

Министар правде РС Антон Касиповић истакао је да је одлука Савјета министара БиХ да са дневног реда сједнице без икаквог образложења буде скинута ревидирана стратегија за рад на предметима ратних злочина врло лоша и да је тај став несхватљив.

– Дуго и предано је рађено на стратегији и усаглашавана је до детаља. Ријеч је о документу који не трпи одгађање. Очигледно је на сцени настојање да буде задржана лоша пракса ретроактивне примјене Кривичног закона БиХ. То је лоша одлука јер је ријеч о стручном и усаглашеном документу. Недопустиво је да се са процесуирањем врло сложених предмета ратних злочина одуговлачи, да свједоци умиру. Због оваквог односа не чуди што многе жртве губе повјерење у Тужилаштво и Суд БиХ – рекао је Касиповић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић оцијенио је да је очекивано да Бошњацима није стало да стратегија буде усвојена и да се што више одуговлачи са суђењима и истрагама ратних злочина.

– Очигледно је ријеч о инструисаном потезу јер је чињеница да је овај документ скинут са дневног реда на иницијативу министра из реда бошњачког народа. Намјере су очигледне јер је то учинио министар који нема везе са овим ресором и то доказује да је ријеч о политичком потезу. Европска комисија је инсистирала да стратегија буде усвојена и биће жалосно ако изостане реакција међународне заједнице на овакве потезе Бошњака који очигледно не желе владавину права у БиХ – рекао је Којић.

Првобитном стратегијом за рад на предметима ратних злочина било је предвиђено да сви предмети буду окончани ове године. Ревидираном стратегијом предвиђено је да тај посао буде завршен до 2023. године. Планирано је да најсложенији предмети буду остављени у Тужилаштву и Суду БиХ, а да мање сложени буду уступљени нижим нивоима у правосуђу.

Мектић љут на медије

Савјет министара БиХ разматрао је и информацију Министарства безбједности о стању у области миграција у БиХ усљед повећаног прилива миграната.

Министар безбједности Драган Мектић одбио је да да изјаву за медије наводећи да Радио-телевизија РС и Алтернативна телевизија не пренесу оно што он каже и да злоупотријебе његове конференције за медије.

Правобранилаштво БиХ је задужено да интензивира активности на заштити имовине БиХ у Хрватској и Србији, а Јосип Грубеша је рекао да је од хрватског министра за државну имовину добио одговор да неће бити отуђивања имовине. Усвојена је и одлука о повлачењу треће транше из проширеног аранжмана са Међународним монетарним фондом у износу од 73,63 милиона КМ.

Затвор

Савјет министара БиХ задужио је Управни одбор Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера да предузме активности с циљем хитног окончања поступка техничког пријема објекта и хитног стављања новоизграђеног затвора у функцију.

Јосип Грубеша је рекао да су грубе процјене да БиХ због тога што затвор није пуштен у функцију мјесечно губи 530.000 КМ и да се осам мјесеци чека на његово стављање у функцију. Проблем је настао јер је општина Источна Илиџа у посљедњи час за пет пута повећала накнаду за технички пријем.

Ostavi poruku