Предсједник Удружења жена жртава рата Божица Живковић Раилић изјавила је Срни да је, захваљујући промоцији у Паризу монографије „Наша исповијест – жене жртве рата из Републике Српске 1992-1995“, истина о страдању жена жртава рата први пут стигла до људи који живе у Француској.

Раилићева је рекла да су на промоцији били бројни Срби који су деценијама у Паризу или су тамо рођени, а њихова сазнања о страдању Срба на овим просторима била су скромна.

„Оно што су видјели током пројекције документарног филма `Преживјела сам, идем кући`, који говори о тортурама кроз које сам у рату прошла, изазвало је бурне реакције. Људи су тешко поднијели да гледају страдања, плакали су“, рекла је Раилићева.

Она је додала да је након промоције, која је синоћ касно одржана у Српском културном центру, подијељено 200 књига у електронском формату, а да је филм преведен на француски.

„Било гдје у инистранству, па тако и у Француској, углавном је приказана само једна страна истине. Промоције попут ове, то нам наши људи стално говоре, први пут многима приказују и нашу истину о дешавањима у рату“, напоменула је Раилићева.

Она је рекла да је упознала посјетиоце са чињеницом да је Република Српска пуно учинила за људе попут ње, између осталог, доношењем Закона о жртвама ратне тортуре.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић захвалио је Представништву Републике Српске у Бриселу и Савезу Срба из Француске који су организовали промоцију.

„Захваљујемо свима који су били на промоцији, посебно амбасадору Србије при Унеску Дарку Танасковићу, који је нашао времена да дође. Успјели смо, на неки начин, да прикажемо страдања наших жена и пробијемо баријере локалног типа, што нам је и био циљ“, рекао је Којић, подсјетивши да је монографија раније била промовисана и у Њујорку и Вашингтону.

Приређивач монографије Александар Врањеш рекао је да је промоција у Паризу уједно била прилика да се говори о правосуђу БиХ, које овим женама још није дало адекватну правну сатисфакцију.

„Највећи број злочинаца никада није процесуиран. Укупно је њих 18 осуђено на 85 година затвора. И то је све што је око 2.000 Српкиња, жртава ратне тортуре добило као сатисфакцију, јер су за правосуђе БиХ Срби жртве другог реда“, навео је Врањеш.

Монографија садржи исповијести 15 жена из Републике Српске које су у протеклом рату преживјеле најтеже облике тортуре, а смогле су снаге да о томе јавно проговоре.

Ostavi poruku