Чланови Економско социјалног савјета РС усагласили су приједлог да минимална плата у РС са садашњих 410 марака буде повећана на 440 марака, речено је на управо завршеној сједници.

Како је појашњено, ово повећање је у складу са јучерашњом најавом раста плата у РС у просјеку за 30 до 50 марака.

Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства, је рекао да ће Влада на својој наредној сједници одлучити да ли је овај приједлог прихватљив.

Драгутин Шкребић, предсјенник Уније удружења послодаваца, је рекао да су социјални партнери разматрали приједлог о најнижој плати.

Како је рекао представник Владе је предлагао да то буде 435 марака, али да је на крају прихваћено да заједнички приједлог социјалних партнера буде 440 марака, како би и они с најнижим примањима могли добити износ од 30 марака на име повећања мјесечне плате.

“Наравно да смо свјесни да треба више али увијек треба примјењивати оно што је могуће у одређеном тренутку”, рекао је он.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС, је рекао да је Социјални савјет дао пуну подршку реализацији мјера Владе на повећању плата, односно на ослобађању пореског оптерећења плате до 500 марака.

“Нисмо расправљали о сету закона које треба промијенити да би се то десило. Настављамо консултације социјалних партнера све до засједања Владе, како би се дошло до најбољег рјешења”, рекла је она, уз напомену да ће све у коначници бити договорено у петак ујутро, прије почетка сједнице Владе РС на којој ће бити усвојени приједлози за измјене закона и након тога упућени скупштини.

Додала је да ће у посљедњем кварталу године на дневном реду бити ново повећање плата. Она је истакла да су плате у РС изузетно ниске, а трошкови живота високи.

“Остаћемо без радне снаге, неће имати ко радити. Послодавцима поручујем да заједно са својим радницима повећају плате, како би имали већи профит у својим предузећима дијелећи га са својим радницима”, рекла је Мишићева.

Ostavi poruku