Жестока борба на општим изборима 7. октобра биће вођена за фотељу предсједника, односно потпредсједника Српске из реда босанских Муслимана.

Најозбиљнији кандидати за будућег потпредсједника РС који гарантују узбудљиву и неизвјесну изборну трку су актуелни потпредсједник и кадар СДА Рамиз Салкић, независни кандидат и бивши начелник Сребренице Ћамил Дураковић и кандидати Независног блока Садик Ахметовић и Савеза за бољу будућност БиХ Адмир Чавка.

Посебно интересантно је што су и Ахметовић и Чавка кандидати Проевропског блока који окупља осам политичких партија углавном са сједиштем у ФБиХ. У досадашњим изборним циклусима није забиљежено да једна коалиција има два кандидата за исту функцију, а Проевропски блок је поред њих двојице истакнуо и кандидатуру Јозе Баришића. Он ће такође у трку за потпредсједника Српске, али из реда хрватског народа, гдје ће укрстити копља са актуелним потпредсједником и функционером ХДЗ-а БиХ Јосипом Јерковићем.

Чавка каже да су за сада кандидати и Ахметовић и он, али да до коначне предаје изборних листа има времена и да се ствари промијене.

– Рок за предају кандидатских листа Централној изборној комисији БиХ је 9. јули, а Проевропски блок ће до 4. јула донијети коначну одлуку. За сада постоје два кандидата, али све опције су још отворене – рекао је Чавка и потврдио да то значи да постоји могућност да се један од кандидата Проевропског блока повуче из трке за потпредсједника РС.

За разлику од њега, Ахметовић није желио много да говори о дешавањима унутар Проевропског блока, већ је рекао да ће покушати да превазиђе досадашњи начин вођења политике и да сва отворена питања рјешава искључиво дијалогом.

– Нико у БиХ или у оба ентитета не смије да се осјећа другачије, јер је припадник другог народа. То је основна идеја и постулат европске демократије и покушаћу да га примијеним у БиХ – поручио је Ахметовић.

Он вјерује да ће се вођењем такве политике слагати и са будућим предсједником или предсједницом Српске.

  • Конфронтације, увреде и сукоби не воде никуда. Вријеме је за промјене. Први смо почели са њима у Независном блоку у којем има и Срба и Хрвата и свих осталих “неконститутивних” народа. Вјерујте, ни Муслиманима у Бањалуци више нису потребни такозвани представници “њиховог народа” који повремено наврате на посао из ФБиХ, потпале ватру па се врате исти дан у мјеста са муслиманском већином – сматра Ахметовић и самоувјерено додаје да се не плаши сукоба нити отварања тешких питања, али и истиче да је разговор много ефикаснији, јер чак и да се сваки дан разговара о истом питању једном се мора доћи до рјешења.

Цијепање “Домовине”

Муслиманско-хрватску коалицију “Домовина” чиниле су СДА, Странка за БиХ, Посавска странка, ХСП, Странка дијаспоре, те ДФ и СББ БиХ које су напустиле овај блок. Оне ће на октобарским изборима наступати као дио Проевропског блока који још чине СДП БиХ, Народна странка “Радом за бољитак”, Хрватска странка БиХ, Наша странка, Независни блок и Брчански демократски покрет.

Ostavi poruku