Žestoka borba na opštim izborima 7. oktobra biće vođena za fotelju predsjednika, odnosno potpredsjednika Srpske iz reda bosanskih Muslimana.

Najozbiljniji kandidati za budućeg potpredsjednika RS koji garantuju uzbudljivu i neizvjesnu izbornu trku su aktuelni potpredsjednik i kadar SDA Ramiz Salkić, nezavisni kandidat i bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković i kandidati Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović i Saveza za bolju budućnost BiH Admir Čavka.

Posebno interesantno je što su i Ahmetović i Čavka kandidati Proevropskog bloka koji okuplja osam političkih partija uglavnom sa sjedištem u FBiH. U dosadašnjim izbornim ciklusima nije zabilježeno da jedna koalicija ima dva kandidata za istu funkciju, a Proevropski blok je pored njih dvojice istaknuo i kandidaturu Joze Barišića. On će takođe u trku za potpredsjednika Srpske, ali iz reda hrvatskog naroda, gdje će ukrstiti koplja sa aktuelnim potpredsjednikom i funkcionerom HDZ-a BiH Josipom Jerkovićem.

Čavka kaže da su za sada kandidati i Ahmetović i on, ali da do konačne predaje izbornih lista ima vremena i da se stvari promijene.

– Rok za predaju kandidatskih lista Centralnoj izbornoj komisiji BiH je 9. juli, a Proevropski blok će do 4. jula donijeti konačnu odluku. Za sada postoje dva kandidata, ali sve opcije su još otvorene – rekao je Čavka i potvrdio da to znači da postoji mogućnost da se jedan od kandidata Proevropskog bloka povuče iz trke za potpredsjednika RS.

Za razliku od njega, Ahmetović nije želio mnogo da govori o dešavanjima unutar Proevropskog bloka, već je rekao da će pokušati da prevaziđe dosadašnji način vođenja politike i da sva otvorena pitanja rješava isključivo dijalogom.

– Niko u BiH ili u oba entiteta ne smije da se osjeća drugačije, jer je pripadnik drugog naroda. To je osnovna ideja i postulat evropske demokratije i pokušaću da ga primijenim u BiH – poručio je Ahmetović.

On vjeruje da će se vođenjem takve politike slagati i sa budućim predsjednikom ili predsjednicom Srpske.

  • Konfrontacije, uvrede i sukobi ne vode nikuda. Vrijeme je za promjene. Prvi smo počeli sa njima u Nezavisnom bloku u kojem ima i Srba i Hrvata i svih ostalih “nekonstitutivnih” naroda. Vjerujte, ni Muslimanima u Banjaluci više nisu potrebni takozvani predstavnici “njihovog naroda” koji povremeno navrate na posao iz FBiH, potpale vatru pa se vrate isti dan u mjesta sa muslimanskom većinom – smatra Ahmetović i samouvjereno dodaje da se ne plaši sukoba niti otvaranja teških pitanja, ali i ističe da je razgovor mnogo efikasniji, jer čak i da se svaki dan razgovara o istom pitanju jednom se mora doći do rješenja.

Cijepanje “Domovine”

Muslimansko-hrvatsku koaliciju “Domovina” činile su SDA, Stranka za BiH, Posavska stranka, HSP, Stranka dijaspore, te DF i SBB BiH koje su napustile ovaj blok. One će na oktobarskim izborima nastupati kao dio Proevropskog bloka koji još čine SDP BiH, Narodna stranka “Radom za boljitak”, Hrvatska stranka BiH, Naša stranka, Nezavisni blok i Brčanski demokratski pokret.

Ostavi poruku