Америчка глумица и специјална изасланица Агенције УН за избеглице Анђелина Џоли обишла је логор за сиријске избеглице у северном Ираку како би изразила подршку људима расељеним због вишегодишњег грађанског рата у Сирији.

Холивудска звезда обишла је логор Домиз, у којем живи 33.000 избеглица из Сирије, преноси Ројтерс.

Она је у логор дошла у јутарњим сатима и састала се с породицама које живе тамо, саопштио је званичник УН.

Дан раније она је обишла Мосул, град на северу Ирака који су од милитаната ДАЕШ-а ослободили чланови америчке коалиције.

„Под рушевинама су лешеви и можете да осетите њихов мирис. Ту су и чланови њихових породица, који не могу да пребаце тела својих најмилијих“, рекла је холивудска дива.

Милитанти су држали Мосул под окупацијом три године и претворили су га у упориште свог „калифата“, у војној кампањи током које је из града побегло скоро 900.000 грађана.

На видео-снимцима и фотографијама које је објавио Високи комесаријат УН за избеглице види се Џолијева која се састала са породицама из западног Мосула и прошетала бомбардованим градским улицама.

„Ово су најтежа разарања која сам видела током свих година мог рада у УНХЦР-у. Људи су овде изгубили све. Они су лишени свега. Немају лекове за своју децу и многи немају питку воду и основне услуге. Надам се да ће бити континуиране преданости у обнови и стабилизовању комплетног града. И ја позивам међународну заједницу да не заборави Мосул“, изјавила је Џолијева том приликом.

Џолијева за УНХЦР ради од 2001. године, а ово је њена пета посета Ираку.

 

Ostavi poruku