Američka glumica i specijalna izaslanica Agencije UN za izbeglice Anđelina Džoli obišla je logor za sirijske izbeglice u severnom Iraku kako bi izrazila podršku ljudima raseljenim zbog višegodišnjeg građanskog rata u Siriji.

Holivudska zvezda obišla je logor Domiz, u kojem živi 33.000 izbeglica iz Sirije, prenosi Rojters.

Ona je u logor došla u jutarnjim satima i sastala se s porodicama koje žive tamo, saopštio je zvaničnik UN.

Dan ranije ona je obišla Mosul, grad na severu Iraka koji su od militanata DAEŠ-a oslobodili članovi američke koalicije.

„Pod ruševinama su leševi i možete da osetite njihov miris. Tu su i članovi njihovih porodica, koji ne mogu da prebace tela svojih najmilijih“, rekla je holivudska diva.

Militanti su držali Mosul pod okupacijom tri godine i pretvorili su ga u uporište svog „kalifata“, u vojnoj kampanji tokom koje je iz grada pobeglo skoro 900.000 građana.

Na video-snimcima i fotografijama koje je objavio Visoki komesarijat UN za izbeglice vidi se Džolijeva koja se sastala sa porodicama iz zapadnog Mosula i prošetala bombardovanim gradskim ulicama.

„Ovo su najteža razaranja koja sam videla tokom svih godina mog rada u UNHCR-u. Ljudi su ovde izgubili sve. Oni su lišeni svega. Nemaju lekove za svoju decu i mnogi nemaju pitku vodu i osnovne usluge. Nadam se da će biti kontinuirane predanosti u obnovi i stabilizovanju kompletnog grada. I ja pozivam međunarodnu zajednicu da ne zaboravi Mosul“, izjavila je Džolijeva tom prilikom.

Džolijeva za UNHCR radi od 2001. godine, a ovo je njena peta poseta Iraku.

 

Ostavi poruku