Grčka i Makedonija postigle su sporazum o imenu Makedonije nakon spora dugog 27 godina. Novo ime – Republika Sjeverna Makedonija

Zaev je rekao da to riješenje, postignuto poslije višegodišnjeg spora s Grčkom, garantuje i nacionalni identitet i napredak zemlje.

„Dostojanstveno i geografski precizno ime – Republika Sjeverna Makedonija (prevod na sve jezike). Makedonski, bez fusnota. Nacionalnost – makedonska / građani Republike Sjeverne Makedonije“, napisao je Zaev na Tviteru.

Grčki premijer Aleksis Cirpas saopštio je prethodno da je sa Makedonijom postignut sporazum o imenu te bivše jugoslovenske republike, da bi nešto kasnije njegov makedonski kolega Zoran Zaev saopštio da je novo ime zemlje „Republika Sjeverna Makedonija“.

„Imamo kombinovano ime, sa geografskim kvalifikacijama, za sve upotrebe“, rekao Cipras na sastanku sa grčkim predsjednikom Prokopiosom Pavlopulosom, javlja grčka agencija ANA.

Sa druge strane, Zaev je istakao da novo ime „garantuje i nacionalni identitet i napredak zemlje“.

Izvor iz kabineta premijera Grčke za atinski list „Katimerini“ navodi da je su ispunjeni svi uslovi koje je postavila grčka vlada, a novi naziv Makedonije će se koristiti za sve potrebe, i u toj zemlji i u inostranstvu.

Cipras će objaviti proglas o sporazumu koji će već ove nedjelje sa Zaevom potpisati na zajedničkoj granici u Prespi, koja je ranije odabrana kao simbolično mjesto za to.

Sporazumom je utvrđen niz detalja i procedura, uključujući izmjenu Ustava Makedonije i referendum o rješenju krajem ljeta, zatim i šta će pisati na ličnim kartama i pasošima, kao i to kako će se ubuduće određivati nacionalni identitet Makedonije i njenog jezika.

Sporazum treba da potvrdi i Skupština Grčke, a njena vlada će dati uslovnu saglasnost na pristupanje Makedonije EU i NATO o čemu se odluke očekuju već ovog mjeseca.

Spor oko imena Makedonije trajao je od 1991. godine.

Ostavi poruku