Sa banjalučkog aerodroma u Evropu i nazad. Tako je opisivan dolazak irskog Rajanera, čiji će prvi avion na banjalučku pistu za pet mjeseci. Prodaja karata za letove najvećim niskobudžetnim evropskim avio-prevoznikom, već je premašila očekivanja.

Aerodrom sređen, pista spremna, datum prvog leta odavno je poznat. Do Evrope iz Banjaluke avionom će se moći od kraja oktobra. Među prvim putnicima na letu iz Brisela trebalo bi da bude i Ruben Roziers. Ovaj 31-godišnji Belgijanac poslom i prijateljstvima vezan je za Srpsku, u koju je do sada dolazio preko Zagreba.

– Raduje me informacija o letu iz Brisela u Banjaluku. Zavisno od uslova, tu sam jednom u šest mjeseci. Nadam se da će mnogi Belgijanci iskoristiti priliku da upoznaju vašu zemlju i meni samom ovo će biti prilika da dođem češće i vidim više toga – kaže Roziers.

Takve su nade i na domaćem terenu. Jedan od najvećih i najuspješnijih niskotarifnih avio-prevoznika Banjaluku će, uz Brisel, povezati i sa Memingenom i Stokholmom. Mjesec i po nakon objave dolaska Rajanera, u Aerodromu su zadovoljni.

– Prema posljednjim informacijama koje ja imam od Rajanera, prodaja karata ide izuzetno dobro, iznad svih njihovih očekivanja. To je ono što je jako bitno, jer smo time dobili potvrdu da je izbor destinacija dobar – kaže Duško Kovačević, direktor Aerodroma.

Da će čitava priča donijeti pozitivne rezultate nadaju se i turizmolozi. Dok je Aerodromu cilj 100.000 putnika, Turistička organizacija nada se milionitom noćenju. Letovi ka Evropi prilika su za kvalitetniju promociju.

– Pripremamo jednu jaču promociju, tako da ćemo sa privm letom dovesti određene turističke novinare iz sve tri države i samim tim povećati promociju u tim državama – kaže Ana Lakić, u Turističkoj organizacijaviši stručni saradnik Republike Srpske.

Uz let ka Beogradu i letove Rajanerom od oktobra, ovog ljeta iz Banjaluke će i avioni ka Antaliji u Turskoj. Uprava Aerodroma razgovara i o sezonskom letu ka Solunu, a ni Crna Gora kažu, nije zaboravljena. U svakom novom letu i turističke agencije vide novu šansu.

– Jedna od osnovnih prepreka koje se tiču Banjaluke je naša nepovezanost sa aerodromima u Evropi, tako da se apsolutno radujemo novim linijama i smatramo da će to biti vrlo korisno – kaže Vanja Savić iz Turističke agencije Unis Turs.

Milena Pavlović, direktorka Turističke agencije Cepter pasport, kaže da je veoma bitno da se uvode novi letovi prema destinacijama za koje su klijenti zainteresovani.

Uz postojeće, i Aerodrom, ali i turizmolozi očekuju i nove letove. Cijene koje su u medijima često bile sporne diktira avio-prevoznik. Prvi let tako je najjeftiniji za Meningem, oko 17 evra. Brisel i Stokholm su oko 30, dok je povratak sa sve tri destinacije skuplji. Na cijenu, koja je dostupna na sajtu prevoznika utiče sezona, ali i vrijeme kupovine, pa ja karta jeftinija ako se rezerviše mjesecima unaprijed.

Ostavi poruku