Са бањалучког аеродрома у Европу и назад. Тако је описиван долазак ирског Рајанера, чији ће први авион на бањалучку писту за пет мјесеци. Продаја карата за летове највећим нискобуџетним европским авио-превозником, већ је премашила очекивања.

Аеродром сређен, писта спремна, датум првог лета одавно је познат. До Европе из Бањалуке авионом ће се моћи од краја октобра. Међу првим путницима на лету из Брисела требало би да буде и Рубен Розиерс. Овај 31-годишњи Белгијанац послом и пријатељствима везан је за Српску, у коју је до сада долазио преко Загреба.

– Радује ме информација о лету из Брисела у Бањалуку. Зависно од услова, ту сам једном у шест мјесеци. Надам се да ће многи Белгијанци искористити прилику да упознају вашу земљу и мени самом ово ће бити прилика да дођем чешће и видим више тога – каже Розиерс.

Такве су наде и на домаћем терену. Један од највећих и најуспјешнијих нискотарифних авио-превозника Бањалуку ће, уз Брисел, повезати и са Мемингеном и Стокхолмом. Мјесец и по након објаве доласка Рајанера, у Аеродрому су задовољни.

– Према посљедњим информацијама које ја имам од Рајанера, продаја карата иде изузетно добро, изнад свих њихових очекивања. То је оно што је јако битно, јер смо тиме добили потврду да је избор дестинација добар – каже Душко Ковачевић, директор Аеродрома.

Да ће читава прича донијети позитивне резултате надају се и туризмолози. Док је Аеродрому циљ 100.000 путника, Туристичка организација нада се милионитом ноћењу. Летови ка Европи прилика су за квалитетнију промоцију.

– Припремамо једну јачу промоцију, тако да ћемо са привм летом довести одређене туристичке новинаре из све три државе и самим тим повећати промоцију у тим државама – каже Ана Лакић, у Туристичкој организацијавиши стручни сарадник Републике Српске.

Уз лет ка Београду и летове Рајанером од октобра, овог љета из Бањалуке ће и авиони ка Анталији у Турској. Управа Аеродрома разговара и о сезонском лету ка Солуну, а ни Црна Гора кажу, није заборављена. У сваком новом лету и туристичке агенције виде нову шансу.

– Једна од основних препрека које се тичу Бањалуке је наша неповезаност са аеродромима у Европи, тако да се апсолутно радујемо новим линијама и сматрамо да ће то бити врло корисно – каже Вања Савић из Туристичке агенције Унис Турс.

Милена Павловић, директорка Туристичке агенције Цептер паспорт, каже да је веома битно да се уводе нови летови према дестинацијама за које су клијенти заинтересовани.

Уз постојеће, и Аеродром, али и туризмолози очекују и нове летове. Цијене које су у медијима често биле спорне диктира авио-превозник. Први лет тако је најјефтинији за Менингем, око 17 евра. Брисел и Стокхолм су око 30, док је повратак са све три дестинације скупљи. На цијену, која је доступна на сајту превозника утиче сезона, али и вријеме куповине, па ја карта јефтинија ако се резервише мјесецима унапријед.

Ostavi poruku