Чињеница да велике силе не признају, односно немају намеру да уваже Резолуцију 1244, за нас само значи да ми имамо врло мале могућности да нешто учинимо, рекао је председник Александар Вучић.

Вучић је тако одговорио на питање новинара може ли Србија, након учесталих напада на Србе и спекулација приштинских медија о распоређивању снага безбедности на административној линији, да на Косово „уведе“ хиљаду припадника својих снага безбедности, како то предвиђа Резолуција УН.

„То није право и то није правично, али ми се боримо у складу с врло малим могућностима и унутар веома уског маневарског простора и наше је да се боримо“, рекао је Вучић.

Како је објаснио, он је лично поводом идеје о повратку хиљаду војника упозорен да ћемо, ако то покушамо, доћи у сукоб с највећом војном силом на свету.

„Ако покушате да уђете са својом војском и својом полицијом на Косово, НАТО ће то третирати као непријатељски акт“, пренео је председник упозорење које је добио.

Каже и да је више пута поредио ситуацију, рецимо, с резолуцијом о Јерусалиму, где су западне силе одбациле Трампов притисак да своје амбасаде пребаце у тај град, како је урадила Бела кућа.

Они су то, додао је, правдали чињеницом да би такав поступак био у супротности с резолуцијом о Јерусалиму.

„Ја сам им тада рекао да се сви заједно понашају противправно кад руше Резолуцију 1244, а они онда слежу раменима, погледају у своје саветнике и… ништа“, навео је.

То је, каже, озбиљна ситуација, и жели да грађанима објасни да те људе не интересују право и Резолуција 1244, већ сила и фактичко стање.

„Важи само право силе и ми у складу с тим морамо да се трудимо да сачувамо мир и безбедност и да сви градимо бољи живот и јачу економију“, поручио је Вучић.

„Приштинска платформа не оставља простор за договор“

Платформа за преговоре која је представљена у косовском парламенту отежава разговоре у Бриселу, али и показује праве намере Приштине, рекао је председник Александар Вучић, али и указао да су, без обзира на то, разговори једино решење.

„Ту платформу када прочитате видите да нису оставили ни милиметар, ни један одсто простора за било какав договор“, рекао је Вучић, истичући да је друга ствар да ли ће тај документ добити већину.

Вучић сматра да под спољним притиском таква платформа неће бити усвојена у покрајинској скупштини, јер би, каже, сваком било јасно да све после тога постаје бесмислено.

Али такав текст говори, истакао је, о намерама и жељама Приштине. Он је подсетио и на изјаву из Приштине да би нам учинили страшну част и услугу тиме што би прихватили помирење уколико их признамо.

Како је рекао, оно што би Срби требало да добију по томе је да нам Албанци кажу – ево, прихватамо то да се помиримо са вама ако нас признате.

Према његовим речима, такав став произлази из чињенице да они живе у потпуно затвореном систему, где и нема простора за другачији глас.

Вучић је истакао да је поносан што код нас није тако и навео пример фестивала „Мирдита“, где су и Срби и Албанци из Приштине могли да дођу „и кажу све најгоре о њему…“

„Код њих постоји то – Срби су починили злочине, геноцид, Србе смо победили у рату, као да Американци нису ни учествовали, зато морају да нас признају, а онда ћемо ми бити вољни да учинимо страшан уступак и да кажемо да смо се помирили, мада суштински то не мислимо“, рекао је Вучић.

Када то чујете, онда схватите, нагласио је, да то просто није реално, нити је могуће, нити има много везе са овоземаљским животом.

„Разговори једино решење“

Додао је да смо и ми много пута живели у сопственим заблудама, али и да је веома задовољан што данас рационално и добро процењујемо свеукупно стање.

„У сваком случају, биће врло тешко када неко дође са таквом или сличним платформама у Брисел, али Србија неће да одустане од разговора зато што су разговори једино решење“, закључио је председник Србије.

Одговарајући на питања новинара, рекао је и да није сасвим тачно да Еулекс одлази са КиМ, јер ће представници те мисије бити тамо, али је поновио да је страшна грешка учињена када је та мисија уопште дошла, уместо да све остане под окриљем УН.

„Еулекса ће бити на КиМ, али то нико не сме да каже како се не би замерили приштинским властима, јер су тамошње албанске партије у међусобним сукобима.“

Надали смо се, каже, да ће та мисија свој посао обављати професионално, а сагласио се са оценама да њено деловање није било на највишем нивоу.

Оно што га брине је што Срби не уживају заштиту и трпе нападе.

На тврдње из Приштине да нису у питању напади по етничкој основи, Вучић је упитао „а, по којој су онда“ ако је реч о нападу на православног свештеника и његову породицу.

„Они раде све то по команди“, нагласио је председник Србије.

Он је поновио да предстоје разговори у Бриселу, да није велики оптимиста, али да ће Србија дати све од себе да до компромиса дође.

„Албанци имају један сан – заузимање севера КиМ“

Председник Србије је рекао да Албанци имају само један сан, а то је заузимање севера јужне српске покрајине, и у том светлу треба, каже, видети и свако њихово инсистирање на преговорима о енергетици.

Вучић је навео да се првих шест тачака Бриселског споразума тичу искључиво Заједнице српских општина, те да тек након испуњења тих обавеза може бити говора о даљим преговорима.

„Ми немамо споразум о енергетици, по стоти пут понављам исту ствар. Нема га, а обавеза из Бриселског споразума је да се настави дускусија о енергетици и ‘Телекому’. У међувремену смо о ‘Телекому’ постигли споразум, то је једна реченица у оквиру тачке 13, постигли смо договор око ‘Телекома’ и он је спроведен у дело“, рекао је Вучић и додао да енергетика може доћи на ред, али тек на крају, након испуњења Бриселског споразума.

Како каже, инсистирање на договорима око енергетике је начин на који Албанци желе да заузму север КиМ.

„Они желе на све начине да заузму север Косова, то је суштина свега. Знају они да нема Срба у Штимљу, да их, нажалост, нема у Сувој Реци, да их је око 300 у Ораховцу, можда свега 400 у Великој Хочи. Једини њихов циљ је заузимање севера, енергетику хоће да би могли да заузму Валач и да би могле Газиводе да заузму физички. То је сва суштина и ништа друго. Ја им говорим у лице од почетка, и вама говорим, и рекао сам милион пута и међународним представницима – не може“, навео је Вучић одговарајући на питања новинара након међународне конференције „Гласна Пиштаљка: Узбуњивачи и новинари против корупције“.

Председник Србије каже да је „поново у игри“ и закон о „Трепчи“, те да је то још један доказ да се све што Албанци раде „тиче севера“.

„Они имају само један сан, то је заузимање севера покрајине. По ономе што смо ми потписали са НАТО-ом, они немају право да улазе са својим трупама на север без двоструке сагласности. То су кршили већ два пута, када су користили лажне разлоге за упад са оклопним возилима и оружјем, једном када су причали лажну причу о возу који нису ни видели, а други пут када се десио инцидент са Марком Ђурићем“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је Србија спремна на разговор, али да постаје све теже одржати мир и стабилност, будући да је све израженија нервоза међу Албанцима.

„Желе по сваку цену да заузму све оно што они мисле и чини им се, по праву, које су им дали Американци и неке западне земље бомбардујући Србију, да на то имају апсолутно право и тако се понашају“, казао је Вучић.

Ostavi poruku