Дио српских странака близу је договора о заједничком наступу на општим изборима у ФБиХ, а ко ће бити дио тог блока требало би бити познато послије састанка заказаног за сутра у Бањалуци.

Иницијатива о заједничкој листи странака са српским предзнаком и сједиштем у РС оживљена је недавно након што је Централна изборна комисија БиХ за 7. октобар заказала опште изборе чиме су практично почели тећи рокови за пријаву учешћа у новој провјери код бирача. Став представника готово свих српских странака и асоцијација које се боре за заштиту интереса српског народа је да су ови избори од суштинског значаја за опстанак Срба у ФБиХ и да је једини пут да се изборе за то јединство њихових представника који уђу у изборну трку. До састанка у Бањалуци преговоре о српској листи воде одбори странака у ФБиХ који припремају терен за договор.

Текст споразума о заједничком дјеловању је при крају, а у Општинском одбору СНСД-а у Дрвару очекују да ће потпис на тај документ ставити сви који желе боље сутра за Србе у ФБиХ.

– Надамо се да ћемо у сриједу постићи договор о формирању заједничке српске листе коју ће предводити СНСД. Сви су добродошли, а циљ је што бољи изборни резултат у ФБиХ који је предуслов за бољи положај српског народа. Позвали смо све који се појављују у власти у ФБиХ на састанак у Бањалуци. Очекујемо и представнике СДС-а из Грахова који нас подржавају и друге. У финишу смо договора тако да очекујемо позитиван исход и да окупимо, ако ништа друго, барем ову коалицију из РС – кажу у дрварском СНСД-у.

Подршка српској листи долази и из ДНС-а чији потпредсједник и шеф изборног штаба Драгомир Јовичић каже да у потпуности стоје уз ту иницијативу како би било заустављено расипање гласова и отворен пут за побољшање положаја Срба у том дијелу БиХ.

– Већ дуже вријеме разговарамо о тој теми. Ако се усагласимо, а надам се да хоћемо, можемо имати и једног федералног министра. То би промијенило слику и положај Срба у ФБиХ који је дошао на најнижу тачку – нагласио је Јовичић.

Потпис на споразум о заједничкој листи ставиће и Завичајни социјалдемократи које предводи Миле Марчета. Подсјећа да је први, у неколико наврата, тражио да српске странке договоре заједнички наступ.

– Хоћу да се Срби окупе јер имамо проблем, а то је да Срба нема у федералном Дому народа. Налазимо се у утопији, и ако не будемо заједно од Срба неће бити ништа и биће настављено етничко чишћење и непоштивање Дејтонског споразума. Већ смо на нивоу статистичке грешке и ако не кренемо сада заједно неће нас бити. Према томе, јасно је да ћу бити дио те листе – рекао је Марчета.

Изван српске коалиције ће остати СНС чији потпредсједник Душко Радун, који је начелник Грахова, сматра да је за заједничку листу већ прекасно имајући у виду да је рок за пријаву коалиција за учешће на изборима 19. јун.

– Нико нас није контактирао, а сматрам да је на сцени покушај СНСД-а да поправи свој имиџ у ФБиХ. Под условом да је то било на вријеме и да нема скривених намјера увијек сам за заједнички наступ српских странака – каже Радун.

Начелну подршку обједињавању српских гласова у ФБиХ дале су раније странке окупљене у Савез за промјене и исказале спремност за разговор.

Удружења која окупљају избјегле Србе и Савез Срба из региона најавили су да ће покушати окупити око пола милиона Срба који имају право гласа у Федерацији. Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта упутио је писмо предсједницима политичких партија у РС и позвао их да подрже њихов приједлог о формирању заједничке листе на кантоналном и федералном нивоу. То је, навео је, једини начин да Срби послије избора имају легитимне и истинске представнике.

– Чињенице јасно показују да је положај Срба у ФБиХ изузетно тежак и несношљив. Према попису становништва из 1991. године у ФБиХ је живјело око 600.000 Срба, а 2013. их је пописано свега 56.000 и тај број се стално смањује – навео је Линта.

Рачуница Савеза Срба из региона је показала да би заједничка српска листа могла да пређе цензус од три одсто у девет од десет кантона и за Представнички дом Парламента ФБиХ јер право гласа имају и протјерани Срби који живе у Србији и трећим земљама под условом да се пријаве за гласање изван БиХ до 24. јула.

Срби на папиру

На прошлим општим изборима у Дом народа Парламента ФБиХ изабрано је само 13 Срба, а четири мјеста остала су упражњена јер их није било довољно. Међу изабранима десет их је било са листе партија из ФБиХ, што увелико отежава заштиту српских интереса.

– Клуб Срба никада није покренуо питање заштите виталног националног интереса у Дому народа јер су српски делегати штитили интересе, прије свега, својих политичких странака са сједиштем у ФБиХ, а не виталне интересе свог народа – навео је Миодраг Линта.

Ostavi poruku