Закључке анкетног одбора преносимо неизмјењене и у цјелости.

УСВОЈЕН ИЗВЈЕШТАЈ И ЗАКЉУЧЦИ АНКЕТНОГ ОДБОРА

Анкетни одбор формиран Одлуком Народне скупштине с циљем сагледавања свих релевантних чињеница везаних за случај страдања Давида Драгичевића данас је одржао девету сједницу на којој су усвојени Извјештај Анкетног одбора на 323 странице и Закључци.

Деветом сједницом је предсједавао предсједник Анкетног одбора Бранислав Бореновић, а присутни су били замјеник предсједника Драго Калабић, као и чланови Недељко Гламочак, Миланко Михајилица и Горан Ђорђић. Испред групе „Правда за Давида” присутни су били: Љиљана Тешановић и Борислав Радовановић.

Извјештај Анкетног одбора ће, у складу са Пословником о раду Народне скупштине Републике Српске, бити упућен на разматрање у парламент Републике Српске.

На основу сагледавања сазнања, чињеница, података, обавјештења добијених од свих релевантних институција и прибављених на основу изјава појединаца, а све с циљем креирања што потпунијег Извјештаја везаног за случај страдања Давида Драгичевића, Анкетни одбор је донио следеће:

ЗАКЉУЧКЕ 

  1. Анкетни одбор сматра да су грађани са правом узнемирени паушалним, неутемељеним и погрешним тврдњама изреченим на конференцији за медије у МУП-у од 26.03.‎ везано за страдање Давида Драгичевића које су изазвале негодовање грађана Републике Српске и пораст њиховог неповјерења у институције Републике Српске. Анкетни одбор сматра оправданим и у потпуности подржава захтјеве грађана који траже пуну истину и правду за страдање младића Давида Драгичевића.
  2. Анкетни одбор сматра да постоје основи сумње да је Давид Драгичевић убијен и очекује да се по овом питању што хитније одреди Тужилаштво Републике Српске са одговарајућом тужилачком одлуком.
  3. Анкетни одбор тражи да надређене институције због евидентних учињених пропуста, повреда процедура и правила утврде одговорност министра унутрашњих послова Републике Српске, директора полиције РС, начелника Управе за организовани и тешки криминалитет МУП РС и директора Завода за судску медицину Републике Српске, те донесу одговарајуће одлуке о разријешењима ових лица, као и свих оних који су својим неадекватним или противправним чињењем или нечињењем отежали утврђивање истине у овом случају.
  4. Анкетни одбор сматра да су тужиоци у овом случају учинили бројне пропусте и захтјева од Народне скупштине Републике Српске да упути иницијативу према Високом судском и тужилачком савјету Босне и Херцеговине са циљем покретања одговарајућих дисциплинских поступака ради утврђивања одговорности поступајућих тужилаца.
  5. Анкетни одбор предлаже НСРС да се по хитној процедури донесу измјене Закона о кривичном поступку Републике Српске и Закона о јавним тужилаштвима Републике Српске којим би се омогућило да оштећена страна може наставити кривично гоњење у судском поступку, да се утврде могућности тужилачке одговорности у вршењу службене дужности, као и да се у случају нестанка лица одмах преузимају адекватне истражне радње.
  6. Анкетни одбор сматра непримјереним, необјективним, па чак и тенденциозним извјештавање јавног сервиса Републике Српске – РТРС и Српске новинске агенције – СРНА. Извјештавањем на дан спорне, горенаведене прес-конференције, новинска агенција СРНА прекршила је сва правила тачног и фер извјештавања, у интересу јавности. Такође, и игнорантским односом према свакодневним окупљањима и захтјевима грађана за истином и правдом РТРС и СРНА прекршили су принципе поштовања професионалних и општеприхваћених вриједносних и етичких стандарда, као и правила правичности и непристрасности, наведена у законима и кодексима о раду јавног сервиса и новинарском извјештавању.

    Национални јавни сервис – Радио-телевизију Републике Српске и национална новинска агенција СРНА обавезни су да извјештавају у професионални,етичким и законским оквирима, с циљем откривања истине.

  7. Анкетни одбор позива све институције да своје дјеловање врате у Уставом и законом прописане ‎надлежности и да, ако је потребно, ради сагледавање свих професионалних, научних, законских и стручних анализа везано за смрт Давида Драгичевића, треба користити искључиво релевантне свјетски признате форензичке институте и установе

АНКЕТНИ ОДБОР
предсједник Бранислав Бореновић

Ostavi poruku