Naslovna Bosna i Hercegovina Blizu 50 odsto Bošnjaka na rukovodnim mjestima u OBA

Blizu 50 odsto Bošnjaka na rukovodnim mjestima u OBA

0

Na rukovodnim mjestima u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji /OBA/ BiH zaposleno je blizu 50 odsto Bošnjaka, 26 odsto Srba i 24 odsto Hrvata, navodi se u Specijalnom izvještaju o nacionalnoj i polnoj strukturi zaposlenih u policijsko-bezbjednosnim agencijama u BiH, koji je izradila institucija Ombudsmana za ljudska prava BiH.

U ovoj agenciji, u kojoj zaposleni nemaju status državnih službenika, namještenika niti policijskih službenika, prema nacionalnoj strukturi rukovodnih radnika na dan 30. septembar 2017. godine bilo je 49,32 odsto Bošnjaka, 26,02 Srba i 24,66 odsto Hrvata.

U Graničnoj policiji BiH od ukupno 14 državnih i policijskih službenika na rukovodnim mjestima sedmoro je Bošnjaka, četiri Srbina i tri Hrvata.

Prema ovom izvještaju, u Agenciji za policijsku podršku dva rukovodioca su Bošnjaci, te po jedan Srbin i Hrvat, u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH na rukovodećem mjestu je jedan Srbin, te po dva Bošnjaka i Hrvata, dok su u Regulatornoj agenciji za radijaciju i nuklearnu bezbjednost BiH dva rukovodioca Bošnjaci i po jedan Srbin i Hrvat.

U Službi za poslove sa strancima i Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova na rukovodećim mjestima nalazi se podjednak broj Srba, Bošnjaka i Hrvata, a u Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja troje rukovodilaca su Srbi, dva Bošnjaci, dok Hrvata nema.

Agencija za istrage i zaštitu BiH ima najveći broj rukovodnih radnika – 52, od koji su 23 Srbi, 18 Bošnjaci i 11 Hrvati.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku

Exit mobile version