Српски делегат у Дому народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ Миле Марчета оцијенио је да се одлуком Уставног суда БиХ, којом је утврђено да је Закон о земљишним књигама ФБиХ у складу са Уставом БиХ, само наставља етничко чишћење Срба у ФБиХ. Марчета сматра да ће многи Срби у доказивању поријекла своје имовине остати без те имовине, те да је читав процес од почетка усмјерен на штету Срба.

“Једино рјешење је да се иде у Стразбур и да се жалбе упуте Међународном суду за људска права, јер очигледно Уставни суд БиХ неће заштити права Срба”, рекао је Марчета за “Вечерње новости”.

Предсједник удружења Крајишника у Бијељини Смиљка Кнежевић указала је на проблем да велики број избјеглих није у могућности да прати објаве о регистрацији некретнина, а да се потреба за подршком Владе Републике Српске и других удружења појавила након информација Катастарске општине Бихаћ да се свега три одсто Срба пријавило за легализацију имовине.

Уставни суд БиХ је оцјену уставности Закона о земљишњим књигама ФБиХ давао на захтјев 29 посланика Народне скупштине Републике Српске и то након тврдње многих да је тај закон дискриминаторски, јер се путем њега отима имовина Срба који су некада живјели у ФБиХ.

Ostavi poruku