Srpski delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Mile Marčeta ocijenio je da se odlukom Ustavnog suda BiH, kojom je utvrđeno da je Zakon o zemljišnim knjigama FBiH u skladu sa Ustavom BiH, samo nastavlja etničko čišćenje Srba u FBiH. Marčeta smatra da će mnogi Srbi u dokazivanju porijekla svoje imovine ostati bez te imovine, te da je čitav proces od početka usmjeren na štetu Srba.

“Jedino rješenje je da se ide u Strazbur i da se žalbe upute Međunarodnom sudu za ljudska prava, jer očigledno Ustavni sud BiH neće zaštiti prava Srba”, rekao je Marčeta za “Večernje novosti”.

Predsjednik udruženja Krajišnika u Bijeljini Smiljka Knežević ukazala je na problem da veliki broj izbjeglih nije u mogućnosti da prati objave o registraciji nekretnina, a da se potreba za podrškom Vlade Republike Srpske i drugih udruženja pojavila nakon informacija Katastarske opštine Bihać da se svega tri odsto Srba prijavilo za legalizaciju imovine.

Ustavni sud BiH je ocjenu ustavnosti Zakona o zemljišnjim knjigama FBiH davao na zahtjev 29 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske i to nakon tvrdnje mnogih da je taj zakon diskriminatorski, jer se putem njega otima imovina Srba koji su nekada živjeli u FBiH.

Ostavi poruku