Izjava ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Igora Crnatka na „Sarajevo biznis forumu“ da se „ne smije praviti razlika unutar ‘bh. dijaspore'“, za SNSD je krajnje sramna i apsolutno neprihvatljiva, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

„Naš stav je dijametralno suprotan i u skladu sa njim mi smatramo da se ne smije praviti razlika između srpske dijaspore“, naglasio je Kovačević.

On je podsjetio Crantka da su vlade Srpske i Srbije još 2013. godine usaglasile i potpisale „Memorandum o saradnji Vlade Republike Srpske i Vlade Republike Srbije radi jačanja veza matice i pripadnika dijaspore sa teritorije Republike Srbije i Republike Srpske“, a da su zajedničke aktivnosti na ovom polju uspješno nastavljene krajem februara na Prvom forumu dijaspore Republike Srpske, koji je organizovan pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

„Pojam ‘bh. dijaspora’ za nas je apsolutno neprihvatljiv i, još bitnije, takva dijaspora ne postoji. Nasuprot tome, niko ne može osporiti postojanje bošnjačke, hrvatske i srpske dijaspora. Ono što je za nas bitno, jeste da je srpska dijaspora širom Evrope i svijeta organizovana i potpuno jedinstvena, bez obzira da li dolazi sa prostora Srpske ili Srbije, a tako, jedinstveno, srpsku dijasporu tretiraju i državne institucije Republike Srpske i Republike Srbije“, istakao je portparol SNSD-a.

On je naglasio da je današnjom sramnom izjavom Crnadak dokazao ranije tvrdnje SNSD-a da je Strategija spoljne politike BiH u kojoj se na identičan način pominje pojam „bh. dijaspora“, koju je bez konsultacija sa bilo kim iz Republike Srpske usvojilo Predsjedništvo BiH, štetna po interese Republike Srpske i srpskog naroda.

Ostavi poruku