Agan Ramić, državljanin BiH koji je uhapšen na italijanskoj granici na Mon Blanu u pokušaju da prenese skoro dva i po kilograma TNT-a, ostaje u pritvoru, prenosi italijanski portal „Aosta sera”. Tako je odlučio sudija nakon jutrošnjeg ispitivanja u zatvoru u aostanskom selu Brisonja, gdje se Ramić sada nalazi.

Kao i u prijašnjem iskazu, tvrdi da mu je eksploziv podmetnut u kombi „Mercedes sprinter” koji je vozio. Ni tri dana nakon hapšenja, u ambasadi BiH u Italiji nemaju nikakvih zvaničnih informacija o slučaju. Tvrde da ih italijanska granična policija nije obavijestila, i da su za sve čuli iz tamošnjih, ali i iz domaćih medija. Ambasada nema nadležnost da traži informacije o nečijem hapšenju, poručuje za ATV ambasador, Josip Gelo.

„Gospodin Ramić nije tražio konzularnu zaštitu, ni on ni njegova porodica, što je deakle obično red ili običaj ukoliko se neko osjeti nepravedno uhapšenim. Treba on ili njegova porodica zatražiti. Mi ćemo odmah postupiti o tome. Svaku službenu informaciju koju dobijemo, mi ćemo istog trenutka proslijediti našem sjedištu u Sarajevu”, rekao je Josip Gelo, ambasador BiH u Italiji.

Italijanski mediji prenose da je, prilikom ispitivanja koje je trajalo nekoliko sati, Ramić negirao bilo kakvu povezanost sa eksplozivom koji je prevozio ka BiH. Njegovi saputnici iz BiH, tri muškarca i jedna žena, pušteni su na slobodu, jer je policija utvrdila da nemaju veze sa slučajem. Ramić je svom advokatu rekao da vjeruje da je TNT podmetnut u kombi baš u BiH, iz koje je, dan prije hapšenja, došao u francuski grad Ansi.

Poručio je da se s njim obračunavaju bh kriminalci, jer ih je, navodno, više puta prijavljivao domaćoj, ali i francuskoj policiji. Informacije o slučaju, pokušali smo da dobijemo iz policije i tužilaštva grada Aosta, gdje je Ramić prevezen nakon hapšenja, ali nam nisu odgovorili na pitanja. Nije ni njegov advokat. Iz ministarstva bezbjednosti BiH poručuju da ne mogu da daju nikakve informacije, i da je za ovakve slučajeve zaduženo Ministarstvo inostranih poslova BiH.

Ramić se sumnjiči za kršenje italijanskih zakona iz oblasti kontrole naoružanja i za neovlašten uvoz i izvoz oružja i municije, za šta je predviđena zatvorska kazna od tri do 12 godina.

Dobro je poznat i domaćim pravosudnim organima. Protiv njega i još 12 lica, Tužilaštvo BiH krajem prošle godine podiglo je optužnicu. Terete se da su, 1992. i 93. godine učestvovali u ratnim zločinima nad srpskim stanovništvom u Konjicu. Ramić je tada bio komandir jedinice teritorijalne odbrane u selu Brđani. Svi optuženi negirali su krivicu.

Ostavi poruku