Tokom noći SAD, Velika Britanija i Francuska sprovele vazdušne napade na ciljeve u Siriji. U Damasku dejstvovala protivvazdušna odbrana. Pentagon saopštava da su pogođene tri lokacije koje imaju veze sa proizvodnjom hemijskog oružja.

Po objektima vojne i civilne infrastrukture u Siriji ispaljeno je više od 100 krstarećih i raketa „vazduh-zemlja“.

 

Kako se navodi, rakete su ispaljivane iz američkih brodova koji su pozicionirani u Crvenom moru, zatim su vazdušne napade nanosili i taktička avijacija koja je locirana na Sredozemnom moru, a bombe su bacali i bombarderi B-1B koji su poletejli iz regiona Tanfa, gdje je locirana američka baza u Siriji.

Ruski vojni resor ističe i da je sirijski PVO bio u pripravnosti tako da je velikij broj raketa oboren.

Sirijska vojska je koristila PVO sisteme S-125, S-200, Buk i Kvadrat koji su proizvedeni prije više od 30 godina u Sovjetskom Savezu.

Rusija nije koristila sopstvene protivvazdušne snage prilikom odbrane sirijskih ciljeva od napada SAD i njenih saveznika, dodaje rusko Ministarstvo.

Više stotina Sirijaca izašlo je na trgove u Damasku u znak protesta zbog raketnih napada SAD, Velike Britanije i Francuske.

Neposredno nakon napada, više stotina mještana počelo je da se okuplja na trgu Omajad u Damasku. Veliki broj njih nosio je sirijske, ruske i iranske zastave.

Vojni udar u Siriji zahtijeva žestok odgovor Rusije i čitave međunarodne zajednice, smatra šef Komiteta Savjeta Federacije za odbranu i bezbjednost Viktor Bondarjov.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja pozvao je SAD, Francusku i Veliku Britaniju da ne dovode svijet na opasnu ivicu i da traže miran izlaz iz situacije u Siriji.

Ostavi poruku