Током ноћи САД, Велика Британија и Француска спровеле ваздушне нападе на циљеве у Сирији. У Дамаску дејствовала противваздушна одбрана. Пентагон саопштава да су погођене три локације које имају везе са производњом хемијског оружја.

По објектима војне и цивилне инфраструктуре у Сирији испаљено је више од 100 крстарећих и ракета „ваздух-земља“.

 

Како се наводи, ракете су испаљиване из америчких бродова који су позиционирани у Црвеном мору, затим су ваздушне нападе наносили и тактичка авијација која је лоцирана на Средоземном мору, а бомбе су бацали и бомбардери Б-1Б који су полетејли из региона Танфа, гдје је лоцирана америчка база у Сирији.

Руски војни ресор истиче и да је сиријски ПВО био у приправности тако да је великиј број ракета оборен.

Сиријска војска је користила ПВО системе С-125, С-200, Бук и Квадрат који су произведени прије више од 30 година у Совјетском Савезу.

Русија није користила сопствене противваздушне снаге приликом одбране сиријских циљева од напада САД и њених савезника, додаје руско Министарство.

Више стотина Сиријаца изашло је на тргове у Дамаску у знак протеста због ракетних напада САД, Велике Британије и Француске.

Непосредно након напада, више стотина мјештана почело је да се окупља на тргу Омајад у Дамаску. Велики број њих носио је сиријске, руске и иранске заставе.

Војни удар у Сирији захтијева жесток одговор Русије и читаве међународне заједнице, сматра шеф Комитета Савјета Федерације за одбрану и безбједност Виктор Бондарјов.

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја позвао је САД, Француску и Велику Британију да не доводе свијет на опасну ивицу и да траже миран излаз из ситуације у Сирији.

Ostavi poruku