Naslovna Vijesti „Pjerovci“ u Bijeljini

„Pjerovci“ u Bijeljini

0

Otvorena tradicionalna izložba karikature u organizaciji „Novosti“. Ljubenović: Hrabra i istrajna borba za slobodu javne reči.

KARIKATURA danas služi na čast celokupnom srpskom novinarstvu, jer je na prvoj liniji odbrane novinarske profesije, istine i pravde – rekao je juče Bojan Ljubenović, urednik rubrike „Trn“ u našem listu, prilikom otvaranja izložbe „Pjer“ u Galeriji bijeljinske Narodne biblioteke „Filip Višnjić“.

Pred publikom su se ovoga puta našle dve postavke: jedna predstavlja dela sa 50. konkursa za najbolju novinsku karikaturu, koji organizuje Kompanija „Novosti“, dok druga nudi izbor nagrađenih radova u poslednjih pola veka trajanja prestižne manifestacije. „Novosti“ su, prema Ljubenovićevim rečima, ponosne na obe izložbe, jer one pokazuju da su savremeni autori nastavili da idu putem svojih prethodnika, koji su se u prošlosti borili protiv svih anomalija jugoslovenskog i srpskog društva.

– Niko se danas tako hrabro i istrajno ne bori za slobodu javne reči kao karikaturisti i satiričari. Za to ne traže nikakve subvencije, nagrade i počasti, već samo nekoliko kvadratnih centimetara u novinama. A onda na tom malenom prostoru kažu više nego neki drugi na čitavim stranicama i u feljtonima. U mirnim vremenima satiričari su trećepozivci, ali ih zato u onim „vunenim“ uvek isturaju u prve redove. I oni se ne bune, još od Domanovića, Nušića i Pjera Križanića znaju da im je tu i mesto – zaključio je Ljubenović.

Ovogodišnji dobitnik „Zlatnog Pjera“ je karikaturista Jugoslav Vlahović za rad „Bez reči“, Slobodanu Obradoviću pripao je „Srebrni Pjer“, dok je „Bronzanog Pjera“ dobio Dejan Borković za karikaturu „Socijalni program“. Nagradu koja od prošle godine nosi ime „Ranko Guzina“, za portret-karikaturu, žiri je dodelio Dejanu Đuroviću, koji je nacrtao veterana našeg glumišta Vlastu Velisavljevića. Za najboljeg mladog karikaturistu priznanje je dobio Rastko Lulić.

Na ovogodišnjem konkursu učestvovalo je 145 autora, koji su poslali 436 karikatura. Bijeljina je, inače, godinama stalno mesto izložbe „Pjer“, na koju dolaze i mnogi ljubitelji karikature iz Brčkog, Ugljevika, Zvornika, Lopara…

– Ovo je kulturna svetkovina koju jedva čekamo svake godine – rekao je Jovan Cvjetković, direktor NB „Filip Višnjić“ u Bijeljini. – Vrhunski umetnici nas uvek nasmeju do suza, ali i oplemene svojim delima.

SLIKE NAŠE SVAKODNEVICE

OVI radovi svedoče da su naši ljudi zdravog duha, zavidnog talenta i savršenog umeća da šaljivo predstave ono što je deo naše svakodnevice. Da nas opomenu i pokažu kuda bi trebalo da idemo – rekao je akademik SKANU i likovni umetnik iz Bijeljine Dragoljub Drago Mirković.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version