Отворена традиционална изложба карикатуре у организацији „Новости“. Љубеновић: Храбра и истрајна борба за слободу јавне речи.

КАРИКАТУРА данас служи на част целокупном српском новинарству, јер је на првој линији одбране новинарске професије, истине и правде – рекао је јуче Бојан Љубеновић, уредник рубрике „Трн“ у нашем листу, приликом отварања изложбе „Пјер“ у Галерији бијељинске Народне библиотеке „Филип Вишњић“.

Пред публиком су се овога пута нашле две поставке: једна представља дела са 50. конкурса за најбољу новинску карикатуру, који организује Компанија „Новости“, док друга нуди избор награђених радова у последњих пола века трајања престижне манифестације. „Новости“ су, према Љубеновићевим речима, поносне на обе изложбе, јер оне показују да су савремени аутори наставили да иду путем својих претходника, који су се у прошлости борили против свих аномалија југословенског и српског друштва.

– Нико се данас тако храбро и истрајно не бори за слободу јавне речи као карикатуристи и сатиричари. За то не траже никакве субвенције, награде и почасти, већ само неколико квадратних центиметара у новинама. А онда на том маленом простору кажу више него неки други на читавим страницама и у фељтонима. У мирним временима сатиричари су трећепозивци, али их зато у оним „вуненим“ увек истурају у прве редове. И они се не буне, још од Домановића, Нушића и Пјера Крижанића знају да им је ту и место – закључио је Љубеновић.

Овогодишњи добитник „Златног Пјера“ је карикатуриста Југослав Влаховић за рад „Без речи“, Слободану Обрадовићу припао је „Сребрни Пјер“, док је „Бронзаног Пјера“ добио Дејан Борковић за карикатуру „Социјални програм“. Награду која од прошле године носи име „Ранко Гузина“, за портрет-карикатуру, жири је доделио Дејану Ђуровићу, који је нацртао ветерана нашег глумишта Власту Велисављевића. За најбољег младог карикатуристу признање је добио Растко Лулић.

На овогодишњем конкурсу учествовало је 145 аутора, који су послали 436 карикатура. Бијељина је, иначе, годинама стално место изложбе „Пјер“, на коју долазе и многи љубитељи карикатуре из Брчког, Угљевика, Зворника, Лопара…

– Ово је културна светковина коју једва чекамо сваке године – рекао је Јован Цвјетковић, директор НБ „Филип Вишњић“ у Бијељини. – Врхунски уметници нас увек насмеју до суза, али и оплемене својим делима.

СЛИКЕ НАШЕ СВАКОДНЕВИЦЕ

ОВИ радови сведоче да су наши људи здравог духа, завидног талента и савршеног умећа да шаљиво представе оно што је део наше свакодневице. Да нас опомену и покажу куда би требало да идемо – рекао је академик СКАНУ и ликовни уметник из Бијељине Драгољуб Драго Мирковић.

Ostavi poruku