Oštre reakcije iz Republike Srpske na izjave muslimanskog člana predsedništva BiH. Najava da će zaokružiti proizvodnju municije ratnohuškačka je poruka

IZJAVA Bakira Izetbegovića, predsedavajućeg Predsedništva BiH i lidera SDA – da BiH neće trošiti novac na kupovinu raketnih sistema i aviona, ali da će zaokružiti proizvodnju municije za tržište, kao i za ne daj bože, kako je rekao – političari iz Srpske smatraju još jednim zveckanjem oružjem.

– Radićemo pokretnu haubicu, pušku smo već napravili, radićemo dronove, zaokružićemo proizvodnju svake vrste municije. Radićemo to za tržište, ali i za ne daj bože – rekao je Izetbegović na obeležavanju 13-godišnjice Drugog pešadijskog puka OS BiH i 26-godišnjice Armije RBiH na šehidskom mezarju Kovači.

Pročitajte još: Izetbegović: Zaokružićemo proizvodnju oružja ‘za ne daj bože’;

Dodik: Izetbegović šalje ratnohuškačke poruke

Milorad Dodik, predsednik RS, Izetbegovićevu izjavu smatra ratnohuškačkom, koja vodi ka konfliktu. On je pozvao Mladena Ivanića, srpskog člana Predsedništva BiH, da reaguje, ali smatra da se Ivanić pokazuje slabim u zaštiti interesa RS.

Dodik je naglasio da bi svaka Izetbegovićeva akcija koja podrazumeva oružje bila nelegitimna, odnosno da legitimitet nemaju njegovi snovi o ratu, i dodaje da jedino RS ima legitimnu nadležnost nad određenom oružanom strukturom, odnosno svojom policijom.

– Da smo izgubili policiju i da se nismo odlučno borili za njen status, danas ne bi bilo ni RS. To je bio deo projekta, i budući da se ovo nije desilo, Izetbegović sada sanja druge snove, ali brzo odlazi u prošlost – naglasio je Dodik.

Pročitajte još: Izetbegović: Vučić neće destabilizaciju, Dodik unosi nemir

Potpredsednik SNSD Nikola Špirić rekao je da Izetbegović ne govori uprazno i da njegova priča nije bezopasna, kao i da bi Ivaniću bilo bolje da preko kadra koji je imenovao na važne pozicije u obaveštajnom i bezbednosnom sektoru proveri gde su se školovali pojedinci iz te namenske industrije.

– Od ovih ratnohuškačkih izjava Izetbegovića ne treba ni zazirati, niti one treba da služe da se zaplaši narod, nego upravo da se spreče moguće zloupotrebe i sam odnos prema ovakvim pitanjima – rekao je Špirić.

POZIV NA SUKOBE

POTPREDSEDNIK NS RS Nenad Stevandić izjavio je da je lider muslimana Bakir Izetbegović do sada u BiH najviše puta pozivao na ratni sukob, što govori da je čovek opasnih namera.

– Izjava da će BiH zaokružiti proizvodnju municije za tržište, ali i za ne daj bože, potvrda je da se njegovi sledbenici ozbiljno pripremaju i da je oružje njihova opcija – rekao je Stevandić, i istako da Bakir u istupima najviše pominje reč rat, što je zabrinjavajuće.

Ostavi poruku