Naslovna Bosna i Hercegovina Od januara do aprila otkriveno 929 migranata

Od januara do aprila otkriveno 929 migranata

0

Pripadnici Granične policije BiH od 1. januara do 8. aprila otkrili su 929 državljana zemalja visokog migracionog rizika u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska granice, što je znatno povećanje u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Od ukupnog broja ilegalnih migranata, u januaru ih je otkriveno 157, februaru 315, martu 340, a do 8. aprila 117.

U ovom periodu, 1.080 lica spriječeno je da uđe u BiH, tako što su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažovanja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji sa Crnom Gorom i Srbijom.

Na samoj graničnoj liniji od ilegalnog prelaska granice u januaru je odvraćeno 125 osoba, u februaru 309, martu 503 i do 8. aprila 143 osobe.

Među otkrivenim ilegalnim migrantima 286 njih dolazi iz Sirije, iz Pakistana 129, iz Libije 109, Avganistana 96, Palestine 59, Irana 54, Alžira 43, Iraka 38, Maroka 25, Turske 15, Bangladeša 13, Tunisa sedam, po pet sa Kube i iz Indija, iz Albanije tri, po dva iz Jordana, Egipta i Nigerije, jedan iz Somalije, te 35 lica sa područja Kosmeta.

Najveći broj ilegalnih migranata otkriven je na području Trebinja, Višegrada, Zvornika, Bijeljine, Bratunca, Gacka, Velike Kladuše, Bihaća, te u manjem broju na području Brčkog, Foče, Posušja, Čapljine i Gruda.

Granična policija kontinuirano preduzima niz preventivnih i represivnih mjera i radnji s ciljem nadziranja granice, a zbog registrovanja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, uvedena je privremena mjera pojačane kontrole i obaveznog pregleda svih teretnih motornih vozila.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version