Припадници Граничне полиције БиХ од 1. јануара до 8. априла открили су 929 држављана земаља високог миграционог ризика у покушају или непосредно након илегалног преласка границе, што је знатно повећање у односу на исти период прошле године, саопштено је из Граничне полиције БиХ.

Од укупног броја илегалних миграната, у јануару их је откривено 157, фебруару 315, марту 340, а до 8. априла 117.

У овом периоду, 1.080 лица спријечено је да уђе у БиХ, тако што су одустали од покушаја преласка границе због ангажовања полицијских службеника на самој граничној линији са Црном Гором и Србијом.

На самој граничној линији од илегалног преласка границе у јануару је одвраћено 125 особа, у фебруару 309, марту 503 и до 8. априла 143 особе.

Међу откривеним илегалним мигрантима 286 њих долази из Сирије, из Пакистана 129, из Либије 109, Авганистана 96, Палестине 59, Ирана 54, Алжира 43, Ирака 38, Марока 25, Турске 15, Бангладеша 13, Туниса седам, по пет са Кубе и из Индија, из Албаније три, по два из Јордана, Египта и Нигерије, један из Сомалије, те 35 лица са подручја Космета.

Највећи број илегалних миграната откривен је на подручју Требиња, Вишеграда, Зворника, Бијељине, Братунца, Гацка, Велике Кладуше, Бихаћа, те у мањем броју на подручју Брчког, Фоче, Посушја, Чапљине и Груда.

Гранична полиција континуирано предузима низ превентивних и репресивних мјера и радњи с циљем надзирања границе, а због регистровања већег броја случајева кориштења товарног простора теретних моторних возила за кријумчарење миграната, уведена је привремена мјера појачане контроле и обавезног прегледа свих теретних моторних возила.

Ostavi poruku