Polaganjem vijenaca na centralni spomenik za 1.080 poginulih boraca u odbrameno-otadžbinskom ratu, u Zvorniku je danas obilježen Dan oslobođenja grada – 9. april.

Vijence su položili porodice poginulih boraca, predstavnici grada, Gradske boračke organizacije, Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, ratnih vojnih invalida, te poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i odbornici Skupštine grada.

Bivši komandant Zvorničke pješadijske brigade general Vinko Pandurević istakao je da je 9. april značajan datum koji treba obilježavati, ne da bi razvijali neku mržnju, nego, naprotiv, da bi ostvarili još veće jedinstvo u srpskom narodu, a istovremeno razvijali i dobrokomšijske odnose i saradnju sa svima koji žive na ovim prostorima.

„Mi smo u novijoj srpskoj istoriji ostvarili velike rezultate u svojoj borbi za slobodu na prostoru bivše BiH i Jugoslavije, stvorili Republiku Srpsku koja u svojim njedrima drži Zvornik i Podrinje“, rekao je Pandurević nakon polaganja vijenaca.

On je dodao da je Zvornik oslobođen u aprilu 1992. godine jer su Srbi u to vrijeme bili izloženi neviđenom progonu i pritisku da ne budu svoji na svome.

„Protiv Srba su u to vrijeme podigli puške njihove komšije – Bošnjaci. Srbi nisu napadali nikoga niti su htjeli okupirati Zvornik, kao što su neki govorili, jer su u Zvorniku živjeli na svome“, rekao je Pandurević.

Sekretar Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Milivoje Marković naglasio je da danas Zvornik obilježava 26 godina od oslobođenja grada.

„Ovo je danas Dan oslobođenja Zvornika, a ako se neko pita od koga, mi smo ga oslobodili u aprilu 1992. godine od naoružanih zvorničkih Bošnjaka koje je naoružao tadašnji načelnik policije, otvorivši magacinske prostore u noći između 3. i 4. aprila 1992. godine i dijelivši oružje najvećim kriminalcima iz reda bošnjačkog naroda“, rekao je Marković.

Predsjednik Skupštine gradske Boračke organizacije Lazar Ristić rekao je da su, nažalost, zločini Bošnjaka nad srpskim narodom u Zvorniku i cijelom Podrinju ostali i poslije 26 godina nekažnjeni.

„Tužilaštvo i Sud BiH, uz pomoć Sipe, kao po nekom nepisanom pravilu, samo hapse, procesuiraju i osuđuju Srbe, dok zločini koje su počinili Bošnjaci nad srpskim narodom, ostaju nekažnjeni, što je svojevrsna politička igra“, rekao je Ristić.

On je podsjetio da je na današnji dan prije 26 godina prava žrtva u Zvorniku bio vozač sanitetskog vozila Rade Radović zvani Luka, koga su muslimani iz zasjede ubili dok je prevozio ranjene civile, a dan kasnije ubijen i zastavnik Miko Stanojević.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je da sjećanje na žrtve treba sve da opominje da se ovakve stvari više nikada i nikome ne događaju.

„Sve žrtve i svi oni koji su izgubili živote u odbrambeno-otadžbinskom ratu neka nas opominju da smo obavezni da čuvamo slobodu, da čuvamo Republiku Srpsku“, poručio je Stevanović.

U toku odbrambeno-otadžbinskog rata na području Zvornika poginulo je 566 boraca Vojske Republike Srpske, više ih je od 700 ranjeno, dok se još 32 borca vode kao nestali.

Ostavi poruku