Полагањем вијенаца на централни споменик за 1.080 погинулих бораца у одбрамено-отаџбинском рату, у Зворнику је данас обиљежен Дан ослобођења града – 9. април.

Вијенце су положили породице погинулих бораца, представници града, Градске борачке организације, Градске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, ратних војних инвалида, те посланици у Народној скупштини Републике Српске и одборници Скупштине града.

Бивши командант Зворничке пјешадијске бригаде генерал Винко Пандуревић истакао је да је 9. април значајан датум који треба обиљежавати, не да би развијали неку мржњу, него, напротив, да би остварили још веће јединство у српском народу, а истовремено развијали и доброкомшијске односе и сарадњу са свима који живе на овим просторима.

„Ми смо у новијој српској историји остварили велике резултате у својој борби за слободу на простору бивше БиХ и Југославије, створили Републику Српску која у својим њедрима држи Зворник и Подриње“, рекао је Пандуревић након полагања вијенаца.

Он је додао да је Зворник ослобођен у априлу 1992. године јер су Срби у то вријеме били изложени невиђеном прогону и притиску да не буду своји на своме.

„Против Срба су у то вријеме подигли пушке њихове комшије – Бошњаци. Срби нису нападали никога нити су хтјели окупирати Зворник, као што су неки говорили, јер су у Зворнику живјели на своме“, рекао је Пандуревић.

Секретар Градске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Миливоје Марковић нагласио је да данас Зворник обиљежава 26 година од ослобођења града.

„Ово је данас Дан ослобођења Зворника, а ако се неко пита од кога, ми смо га ослободили у априлу 1992. године од наоружаних зворничких Бошњака које је наоружао тадашњи начелник полиције, отворивши магацинске просторе у ноћи између 3. и 4. априла 1992. године и дијеливши оружје највећим криминалцима из реда бошњачког народа“, рекао је Марковић.

Предсједник Скупштине градске Борачке организације Лазар Ристић рекао је да су, нажалост, злочини Бошњака над српским народом у Зворнику и цијелом Подрињу остали и послије 26 година некажњени.

„Тужилаштво и Суд БиХ, уз помоћ Сипе, као по неком неписаном правилу, само хапсе, процесуирају и осуђују Србе, док злочини које су починили Бошњаци над српским народом, остају некажњени, што је својеврсна политичка игра“, рекао је Ристић.

Он је подсјетио да је на данашњи дан прије 26 година права жртва у Зворнику био возач санитетског возила Раде Радовић звани Лука, кога су муслимани из засједе убили док је превозио рањене цивиле, а дан касније убијен и заставник Мико Станојевић.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић рекао је да сјећање на жртве треба све да опомиње да се овакве ствари више никада и никоме не догађају.

„Све жртве и сви они који су изгубили животе у одбрамбено-отаџбинском рату нека нас опомињу да смо обавезни да чувамо слободу, да чувамо Републику Српску“, поручио је Стевановић.

У току одбрамбено-отаџбинског рата на подручју Зворника погинуло је 566 бораца Војске Републике Српске, више их је од 700 рањено, док се још 32 борца воде као нестали.

Ostavi poruku