Суд БиХ још није донио одлуку о жалби Тужилаштва БиХ на ослобађајућу првостепену пресуду ратном команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу, иако је овом суду упућена прије три мјесеца, пише данас „Глас Српске“.

Адвокати и представници институција Републике Српске, који се баве проблематиком ратних злочина, истичу да одуговлачење Суда БиХ приликом одлучивања није неуобичајено, али да у овом случају има разлога за сумње да се то ради намјерно.

„Тужилаштво БиХ има добре аргументе за обарање првостепене пресуде, прије свега, јер је заснована на доказу који није изведен на главном претресу, што је аутоматски разлог за валидну и основану жалбу“, наводе они.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да је пресуда заснована на паушалним оцјенама, умјесто на законом утврђеним чињеницама.

Суд БиХ ослободио је у октобру прошле године Орића и његовог саборца Сабахудина Мухића одговороности за ратни злочин, односно убиство тројице српских заробљеника на поручју Сребренице 1992. године.

Ostavi poruku