Хрватска државна комисија за контролу поступака јавне набавке одбила је жалбе аустријског „Штрабага“ и италијанско-турског конзорцијума фирми „Асталди“ и „ИЦ Ицтас“ на избор кинеског конзорцијума „Чајна род енд бриџ корпорејшен“ за извођача радова на изградњи пељешког моста са приступним путевима.

Рјешење којом се жалбе одбијају као неосноване објављено је данас на веб-страници Комисије, преносе хрватски медији.

„Штрабаг“ се жалио на наводне дампиншке цијене кинеског конзорцијума. У тој фирми сматрају да кинеске власти, путем изградње пељешког моста желе да се лакше пробију на тржиште ЕУ, што, како тврде, није у складу са правним насљеђем Уније.

Аустријанцима смета што наручилац посла – „Хрватске цесте“ нису испитале понуђене ниске цијене кинеске корпорације у појединим ставкама, а требале су да учине према одредбама Закона о јавним набавкама и директиви Европског парламента и Савјета ЕУ.

Израчунали су како су у неким ставкама цијене извођења радова и неколико десетина пута ниже од њихових, а дампинг су „прочитали“ у 13 ставки.

Из ове компаније тврде и да одабрани извођач радова није навео тачне податке о томе који ће проценат послова извршавати поједини члан конзорцијума, што је било једно од правила конкурса.

Италијанско-турски конзорцијум је за градњу пељешког моста понудио цијену од 343 милиона евра, „Штрабаг“ 349 милиона, док су Кинези понудили 279 милиона евра.

Пељешки мост требало би да повеже полуострво Пељешац са хрватском територијом, прелазећи преко залива Мали Стон.

С обзиром да хрватску територију пресијеца мали појас обале око града Неума у БиХ, којој је то формално једини излаз на море, мост ће физички повезати најјужнији дио Далмације са остатком Хрватске.

Изградња пељешког моста је и спорно политичко питање између БиХ и Хрватске.

Ostavi poruku