Motociklistička misija „Ruski Balkan“ neće biti obustavljena iako su vlasti u Sarajevu zabranili ulaz vođi „Noćnih vukova“ Aleksandru Zaldostanovu zvanom Hirurg, ali i šefu srpskog ogranka Saši Saviću, proglašavajući ih osobama opasnim po bezbjednost BiH, piše „Politika“.

Kako prenosi „Politika“, iz Moskve su juče u Beograd doputovala dvojica pripadnika „Noćnih vukova“ u pratnji sveštenika Ruske pravoslavne crkve, a očekuje se i dolazak brojnih članova ove bajkerske grupe iz Poljske, Slovačke, Češke, Bugarske i Makedonije.

Motociklistička misija trebalo bi da traje do 28. marta, a izazvala je oprečne reakcije u regionu, prije svega zbog vođe ove bajkerske grupe Aleksandra Zaldostanova, koji važi za dobrog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina i koga su vlasti u Sarajevu i ambasada SAD proglasile „faktorom destabilizacije u Bosni i regionu“.

Šef srpske ekspoziture „Noćnih vukova“ Saša Savić izjavio je za list da neće pokušavati da uđe u Republiku Srpsku, ali da će ostali članovi bajkerske grupe učestvovati u motociklističkoj turneji. On je najavio i da će tužiti vlasti u Sarajevu i ministra bezbednosti Dragana Mektića jer ne želi da neko kalja njegov ugled i ugrožava bezbjednost njegove porodice.

„Tražiću i odgovor zašto sam opasan za nacionalnu bezbednost BiH. Branim svoj ugled, ugled ‘Noćnih vukova’ i Hirurga“, rekao je Savić. On je dodao i da nikada nije pozivao na rat, već na slogu i jedinstvo.

„Šta da kažemo za predsjednika Čečenije, Ramzana Kadirova, koji je takođe član ‘Noćnih vukova’? Čečeni koji su ratovali sa Rusima, sada zajedno grade mir i modernu Rusiju. Zašto se Bošnjaci ne ugledaju na njih. To je primer kako Srbi i Bošnjaci mogu zajedno da grade mir. Neko nam je zasijao sjeme zla i zajedno treba da se borimo protiv toga“, rekao je Savić za „Politiku“.

Ostavi poruku