Мотоциклистичка мисија „Руски Балкан“ неће бити обустављена иако су власти у Сарајеву забранили улаз вођи „Ноћних вукова“ Александру Залдостанову званом Хирург, али и шефу српског огранка Саши Савићу, проглашавајући их особама опасним по безбједност БиХ, пише „Политика“.

Како преноси „Политика“, из Москве су јуче у Београд допутовала двојица припадника „Ноћних вукова“ у пратњи свештеника Руске православне цркве, а очекује се и долазак бројних чланова ове бајкерске групе из Пољске, Словачке, Чешке, Бугарске и Македоније.

Мотоциклистичка мисија требало би да траје до 28. марта, а изазвала је опречне реакције у региону, прије свега због вође ове бајкерске групе Александра Залдостанова, који важи за доброг пријатеља руског предсједника Владимира Путина и кога су власти у Сарајеву и амбасада САД прогласиле „фактором дестабилизације у Босни и региону“.

Шеф српске експозитуре „Ноћних вукова“ Саша Савић изјавио је за лист да неће покушавати да уђе у Републику Српску, али да ће остали чланови бајкерске групе учествовати у мотоциклистичкој турнеји. Он је најавио и да ће тужити власти у Сарајеву и министра безбедности Драгана Мектића јер не жели да неко каља његов углед и угрожава безбједност његове породице.

„Тражићу и одговор зашто сам опасан за националну безбедност БиХ. Браним свој углед, углед ‘Ноћних вукова’ и Хирурга“, рекао је Савић. Он је додао и да никада није позивао на рат, већ на слогу и јединство.

„Шта да кажемо за предсједника Чеченије, Рамзана Кадирова, који је такође члан ‘Ноћних вукова’? Чечени који су ратовали са Русима, сада заједно граде мир и модерну Русију. Зашто се Бошњаци не угледају на њих. То је пример како Срби и Бошњаци могу заједно да граде мир. Неко нам је засијао сјеме зла и заједно треба да се боримо против тога“, рекао је Савић за „Политику“.

Ostavi poruku