Skupština Kantona Sarajevo izglasala je danas nepovjerenje Vladi KS na čelu s premijerom Elmedinom Konakovićem. Za smjenu je glasalo 20 poslanika.

U prijedlogu za smjenu navedeno je da premijer Konaković, kojeg je predložio Klub SDA za funkciju premijera KS, nije opravdao povjerenje stranke koja ga je predložila i politiku parlamentarne većine u toj skupštini.

Konaković je krajem januara podnio ostavku na sve funkcije u SDA (potpredsjednik KO SDA Sarajevo i član Izvršnog odbora SDA Opštinske organizacije Centar), a potom i napustio stranku, te osnovao novu.

„Vidio sam besmislenost koncepta politike danas, a ostalo mi je da vidim ko će od poslanika poslušati komandu. I bilo je nekoliko njih koji su poklekli. Davno sam naučio ne biti razočaran“, rekao je Konaković.

Kaže da nije lobirao personalno.

„Ovi što su danas bili najbučniji djeca im rade u javnim institucijama. Iznenadilo me je nekoliko poslanika. Kada bi ja objavio neke poruke BiH bi brujala“, rekao je Konaković.

Smjenom Konakovića odlaze i svi ministri, koji će do izbora nove Vlade raditi u tehničkom mandatu. Klubovi stranaka u Skupštini KS sada se trebaju usaglasiti o imenu novog premijera koji će imati rok od 30 dana da predloži nove ministre.

S obzirom na trenutno stanje u Skupštini KS, teško je da će formirati novu Vladu u skorije vrijeme.

Ostavi poruku