Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da u BiH neće biti nikakvih nametanja rješenja sa strane, bilo da je riječ o izmjenama Izbornog zakona ili racionalizaciji organizacije BiH, jer to, kao i ostala ozbiljna pitanja mora biti rezultat unutrašnjeg političkog dogovora i konsenzusa.

Čović je poručio da BiH mora sačuvati multinacionalni, multietnički i multikulturalni karakter.

On je, tokom tradicinonalnog druženja sa novinarima u Sarajevu, rekao da je Predsjedništvo BiH proteklih mjeseci intenzivno radilo iako, kako je napomenuo, nije učinjeno sve što je trebalo.

Prema Čovićevim riječima, određeni rezultati postignuti su u vezi sa ispunjavanjem uslova BiH na njenom evropskom putu.

„Uvjeravam vas da nema proširenja EU bez BiH. Ne mogu ni da zamislim da naši susjedi Srbija i Crna Gora budu primljeni u članstvo EU bez BiH“, naveo je Čović, izražavajući uvjerenje da BiH do 2025. godine može postati članica EU.

Čović, koji je i predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH, rekao je da se BiH nalazi u vremenu uoči proglašenja opštih izbora, i kada su na sceni brojni sporazumi, ali i nesporazumi, posebno zbog situacije u Federaciji BiH, promjene vlasti u većini kantona itd.

On smatra da će opšti izbori u BiH biti raspisani u maju, do kada bi trebalo da bude završen započeti proces izmjena Izbornog zakona čiji je cilj obezbjeđenje legitimnosti predstavljanja konstitutivnih naroda u vlasti na svim nivoima, posebno u Predsjedništvu BiH i Domu naroda FBiH.

„U tom smislu apsolutni sam optimista i ne očekujem nikave blokade u tom pravcu“, kategoričan je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Čović je dodao da su za HDZ i njega lično prihvatljivi svi modeli izmjena Izbornog zakona BiH ukoliko se zasnivaju na legitimnom izboru članova Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda.

On je naglasio da će HDZ nakon izbora u oktobru sigurno opet imati svoje ljude na ključnim pozicijama u vlasti i u institucijama BiH i Republike Srpske.

„HDZ ne vodi politiku ucjena“, rekao je Čović povodom medijskih spekulacija na njegov i na račun stranke koju vodi.

On je podsjetio da je u BiH usvojena strategija spoljne politike, te naveo da očekuje da nacrt zakona o spoljnim poslovima veoma brzo bude upućen u parlamentarnu proceduru, da bi se što prije krenulo u sanaciju veoma loše situacije u DKP mreži BiH u svijetu.

Govoreći o položaju Hrvata u BiH, Čović je najavio da će njegov kabinet za tri mjeseca organizovati konferenciju posvećenu demogafskoj slici u BiH, s akcentom na iseljavanje Hrvata u druge zemlje, te napomenuo da će biti potrebno na tom planu mijenjati i zakonodavstvo BiH.

Ostavi poruku