Ruske diplomate u BiH optužili su ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića za „neodgovorno djelovanje“ i da je on taj koji predstavlja prijetnju sigurnosti, miru i stabilnosti, a ne organizacija „Noćni vukovi“, piše „Politika“.

List navodi da su „ruske vlasti ministru bezbjednosti BiH poručile da ne govori istinu“, kao i da bi, uz Ruse, u balkanskom pohodu „Noćnih vukova“ trebalo da učestvuju i državljani BiH, Srbije, Bugarske, Makedonije i Crne Gore, te da u njihovom djelovanju nema ničeg spornog, jer su „Noćni vukovi“ „apsolutno legitimna društvena i patriotska organizacija koja je predstavljena u mnogim zemljama Evrope“.

„Politika“ piše da je da za animozitet prema „Noćnim vukovima“ ruska diplomatija optužila „bolesne“ medije u Federaciji BiH „finansirane iz dobro poznatih grantova“.

List podsjeća da je Mektić ranije ove sednice naveo da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik planira da pripadnike „Noćnih vukova“ dovede u BiH i u oktobru u vrijeme održavanja opštih izbora, čime, kako tvri, pokušava da zastraši svoje političke protivnike kako je to radio i 2014. kada je uoči izbora u Banjaluku doveo 120 Kozaka.

„Noćni vukovi“ su bajkerska grupa bliska ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a do zabrane ulaska u BiH došlo je nakon što su proglašeni opasnima po nacionalnu bezbjednost.

Nakon što su nadležne službe BiH zabranile ulazak u zemlju vođi „Noćnih vukova“ Aleksandru Zaldostanovu zvanom Hirurg i šefu ogranka te organizacije u Srbiji Saši Saviću, Ambasada Rusije u Sarajevu reagovala je porukom da se stigmatizovanje te grupe može pripisati samo „zlonamjernoj prozapadnoj propagandi“.

„Noćni vukovi“ su još od 2014. na „crnoj listi“ američkog ministarstva finansija zbog spora Rusije i Ukrajine i preuzimanja Krima.

Nekoliko desetina pripadnika „Noćnih vukova“ su za narednu sedmicu najavili turneju „Ruski Balkan“ po Srbiji i BiH, ali isključivo na teritoriji Republike Srpske.

Ostavi poruku