Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra da nadležni organi treba da daju informacije o raznim procjenama u vezi sa postojanjem ili nepostojanjem paravojnih formacija.

„BORS ima vrlo negativno i čak tragično iskustvo sa paravojnim formacijama sa početka odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske“, rekao je Savčić Srni.

On je istakao da je iskustvo sa paravojnim formacijama takvo da na početku to budu „dobre sluge, ali vrlo brzo postaju loši gospodari“.

Savčić je poručio svima da se ne igraju sa paravojnim formacijama i ne računaju na bilo šta što je van sistema.

„Ne govorim da postoji, ali, ako nekome i pada na pamet da to uopšte ne razmatra, neka ima, prije svega, iskustvo kakvo smo imali 1992. godine i umjesto da se suprotstavimo deklarisanom neprijatelju, morali smo da vodimo borbu protiv takvih grupa da bi obezbijedili jedinstvo i povećali operativnu sposobnost VRS i policije“, zaključio je Savčić.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić optužio je lidere u Republici Srpskoj za nacionalističku retoriku i podršku paravojnim organizacijama kako bi zastrašili političke protivnike i pridobili glasače uoči oktobarskih izbora, piše Rojters.

Mektić je naglasio da politika u Srpskoj trguje strahom, te da je povećan osjećaj nesigurnosti.

Ostavi poruku