Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра да надлежни органи треба да дају информације о разним процјенама у вези са постојањем или непостојањем паравојних формација.

„БОРС има врло негативно и чак трагично искуство са паравојним формацијама са почетка одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске“, рекао је Савчић Срни.

Он је истакао да је искуство са паравојним формацијама такво да на почетку то буду „добре слуге, али врло брзо постају лоши господари“.

Савчић је поручио свима да се не играју са паравојним формацијама и не рачунају на било шта што је ван система.

„Не говорим да постоји, али, ако некоме и пада на памет да то уопште не разматра, нека има, прије свега, искуство какво смо имали 1992. године и умјесто да се супротставимо декларисаном непријатељу, морали смо да водимо борбу против таквих група да би обезбиједили јединство и повећали оперативну способност ВРС и полиције“, закључио је Савчић.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић оптужио је лидере у Републици Српској за националистичку реторику и подршку паравојним организацијама како би застрашили политичке противнике и придобили гласаче уочи октобарских избора, пише Ројтерс.

Мектић је нагласио да политика у Српској тргује страхом, те да је повећан осјећај несигурности.

Ostavi poruku